HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Säljplaner skapar oro bland hyresgäster i Gottsunda

Uppsala Uppsala kommuns planerade försäljning av 300 lägenheter skapar oro bland hyresgästerna. Idag väntas kommunstyrelsen fatta beslut om affären.
Foto: Johan Alp
Gottsunda centrum ingår i kommunens säljplaner, samt UKFAB:s lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen.

Kommunen förbereder en försäljning av fastigheter för totalt 5,3 miljarder kronor. I den ingår 300 av Uppsala kommunfastigheters lägenheter.

Under torsdagen väntas kommunstyrelsen fatta beslut om jätteaffären och den 29 april tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Det är cirka 290 lägenheter på Valthornsvägen och Flöjtvägen i Gottsunda som berörs av försäljningsplanerna, samt tio lägenheter i Storvreta centrum.

Ingrid Pineiro är ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Valthornsvägen och möter oroade hyresgäster i området.

– De undrar vad Hyresgästföreningen gör och säger att de inte vill flytta.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Inför kommunfullmäktigebeslutet i slutet på april kommer Hyresgästföreningen att protestera genom att dela ut flygblad utanför Stadshuset.

– Av tidigare erfarenheter har det alltid blivit sämre när kommunala bostadsbolag gör utförsäljningar, säger Ingrid Pineiro, som också sitter med i Hyresgästföreningens regionstyrelse.

Vad är du mest orolig för?

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Att det blir oskäliga hyreshöjningar som inte kommer hyresgästerna till godo, att vi förlorar förhandlingsordning och boinflytandeavtal och möjligheter till att ha aktiviteter för hyresgästerna i föreningslokalen, säger hon.

I den planerade affären berörs inga av Uppsalahems fastigheter. Men Uppsala kommun kommer att ge Uppsalahem ett ändrat ägardirektiv, som innebär att bolaget får större möjlighet att själva påverka om man behöver sälja fastigheter eller mark.

– Egentligen är det inte så stor skillnad mot tidigare. Även tidigare har vi avyttrat fastigheter och mark, men nu är det satt på pränt. Men nu får vi möjlighet att själva bestämma när hur och var det passar oss, säger Elnaz Alizadeh (s),

Elnaz Alizadeh (s)

styrelseordförande i Uppsalahem.

 

Har ni konkreta planer på att sälja fastigheter?

– Inte i nuläget. Vi sonderar, men har inte hittat något lämpligt än.

Slutligt beslut om det nya ägardirektivet väntas tas av kommunfullmäktige i maj.

 

Fakta: Säljplanerna

Uppsala kommun vill bland annat sälja Gottsunda centrum, Storvreta centrum, UKFAB:s lägenheter på Flöjtvägen och Valthornsvägen samt ett tiotal lägenheter i Storvreta centrum.

Läs också Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.