Samtrygg förmedlade lägenhet med överhyra
Hyresgästen i Sundbyberg hyrde under några månader ut en lägenhet med en hyra på 9 100 kronor för 14 317 kronor. I hyran ingick, möbler, el, parkering, internet och en avgift till Samtrygg som förmedlat lägenheten. Men nu slår hyresnämnden fast att hyran är oskäligt hög och hyresgästen ska betala tillbaka totalt 15 360 kronor till andrahandshyresgästen.
Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen, har företrätt hyresgästerna och är nöjd med beslutet.
– Det är bra och visar att det inte är okey att ta ut en sådan här överhyra.
Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om hur andrahandshyresgäster har vunnit i hyresnämnden och fått tillbaka den för höga hyran som de har betalat. I det här fallet har lägenheten förmedlats av det börsnoterade bolaget Samtrygg, en marknadsplats som förmedlar andrahandsbostäder och där Hyresgästföreningens förra ordförande Barbro Engman tills nyligen satt som ordförande.
En skillnad från annan andrahandsuthyrning är att Samtrygg marknadsför sig som en trygg andrahandsförmedling som bland annat hjälper till med kontraktsskrivning, annonsering och erbjuder en andrahandsförsäkring. För detta tar de ut en avgift som andrahandshyresgästen sedan får betala.
– Man kan fråga sig för vem Samtrygg är tryggt när de förmedlar lägenheter med överhyra, säger Torbjörn Larsson.
Enligt hyresnämnden beslut ingår Samtryggs avgift på 1 867 kronor i månaden, som en del av hyran som nu ska betalas tillbaka till andrahandshyresgästen.
– Det är första gången jag har ett ärende där Samtrygg är inblandat men det öppnar ju för att alla som hyrt en hyresrätt via Samtrygg kan kräva tillbaka avgiften och eventuell överhyra, säger han.
Hem & Hyra har sökt Viktor Nilsson, vd på Samtrygg, som vill svara på frågorna via mejl.
Kan du kommentera att en hyresgäst vars lägenhet ni har förmedlat har tagit ut en överhyra och ska betala tillbaka 15 000 kronor till andrahandshyresgästen?
– Vi tycker att det är tråkigt för alla inblandade att den här situationen har uppstått. Vad gäller beslutet har så vitt vi kan se hyresnämnden fattat det baserat på att hyresvärden vid ett sammanträde i nämnden uppgett ett hyresbelopp som inkluderar Samtryggs avgift. Så är inte fallet, och det framgår tydligt i det juridiskt bindande avtalet parterna emellan att Samtryggs avgift avser kostnaden för vårt trygghetspaket och således inte utgör en del av hyran. Vi tycker därför att det är olyckligt att nämnden vad vi kan se inte tagit hänsyn till avtalet i sin bedömning utan endast valt att se till vad hyresvärden uppgett. Mot den bakgrunden har vi valt att ersätta hyresvärden för det denna ska återbetala till hyresgästen.
Hur tryggt är Samtrygg med tanke på att överhyra har tagits ut?
– Avgiften för vårt trygghetspaket utgör som sagt inte en del av hyran och vi menar därför att det inte handlar om överhyra. Tvärtom är vårt trygghetspaket ett tillägg som många av våra kunder efterfrågar då det skapar en trygghet som tidigare inte har funnits på andrahandsmarknaden. Det står tydligt både i avtal och på fakturor vilket belopp som avser hyra och vad som avser Samtryggs avgift.
För att reda ut om hyresnämnden anser att avgiften är en del av hyran så ringer vi upp hyresrådet Lars Aldenstig, på Hyresnämnden i Stockholm, som var ordförande vid sammanträdet där beslutet togs. Han säger att hyresnämnden har utgått från en hyra på 14 317 kronor när de bedömt frågan om det var en skälig hyra.
Samtrygg hävdar att avgiften till dem på 1 867 kronor i månaden inte ska räknas in i hyran och att det därför inte rör sig om en överhyra.
– Det kan endast konstateras att den hyra som parterna är ense om har utgått är 14 317 kr per månad.
Hade det spelat någon roll om det funnits ett avtal mellan Samtrygg och hyresvärden som reglerar avgiften ?
– Nämnden utgår vid sin bedömning från parternas hyresavtal.
Viktor Nilsson, vd på Samtrygg, hur vanligt är det att för hög hyra tas ut?
– Vi känner inte till några fall bland våra kunder där överhyra har tagits ut och vi arbetar aktivt för att förhindra att det förekommer. Andrahandsmarknaden präglas av oreda och okunskap där många blir lurade att betala för höga hyror, dessutom ofta med villkor som är osäkra både för den som hyr ut och den som hyr. Samtrygg bildades i syfte att skapa en tryggare andrahandsmarknad och hjälpa uthyrare att följa rådande lagar och regler, vilket självklart inkluderar en hyressättning som är rätt och riktig.
Vad anser ni om att nämnden ser avgiften till er som en del av hyran och därmed kan krävas tillbaka?
– Vi kan i beslutet från Hyresnämnden inte se att den i det här fallet har prövat Samtryggs avgift som del av hyran. Nämnden har vad vi kan se fattat det här beslutet baserat på att hyresvärden uppgett ett hyresbelopp som inkluderar Samtryggs avgift, vilket som tidigare nämnt inte är fallet. Vi tycker det är olyckligt att det juridiskt bindande avtalet där detta framgår tydligt inte tycks ha varit en del i nämndens underlag.
Hur stor andel av bostäderna som ni förmedlar är hyresrätter?
– Av rent konkurrensmässiga skäl vill jag inte gå in på några specifika siffror men det jag kan säga är att majoriteten av de bostäder vi förmedlar är bostadsrätter och villor.