Annons

Sandvikenhus säljer nära 400 lägenheter

Gävleborg Sandvikenhus tänker sälja 385 lägenheter under 2019. Senast i höst kommer det vara klart vem den nya hyresvärden blir.
Foto: Lena Mattsson
Sandvikenhus säljer 385 lägenheter under det kommande året.

Förra hösten fattade Sandvikens kommunfullmäktige beslut om att ge Sandvikenhus i uppdrag att sälja upp till 400 lägenheter. Nu är det klart hur många och vilka det blir – 385 lägenheter i Sandvikens tätort, se adresser i faktarutan. Den 20 mars presenterade Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist ett beslutsunderlag för Sandviken Stadshus AB. Under torsdagen gick ett brev ut till alla hyresgäster som berörs.

Hur har ni valt ut de aktuella fastigheterna?
– De fastigheter vi har valt ut är koncentrerade till Sandviken, vi säljer inget i kommundelarna. En anledning är att man inte får lika mycket betalt i kommundelarna. Vi har också tittat på vad fastigheterna är värda. I början hade vi 1100 lägenheter som var möjliga att sälja, men på slutet blev det 385 kvar, säger Stefan Lundqvist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har ni fått reaktioner från hyresgäster på försäljningen?
– Det har varit några förfrågningar på telefon och något besök. På det stora hela har det varit lugnt. Jag tror det beror på att vi kommunicerat det tydligt, man vet att man får bo kvar och att vi har ambitionen att det ska bli en långsiktig ägare.

I sommar eller i höst räknar Sandvikenhus med att kunna presentera den nya fastighetsägaren. Enligt Stefan Lundqvist är det flera som redan visat intresse.

Vad har ni för krav på en ny ägare?

Annons
Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Det ska vara någon som är långsiktig och pålitlig, det är en fullständig självklarhet för mig. Hittar vi inte någon som passar inom ramen för detta så säljer vi inte. Det ska också vara någon som är beredd att satsa, beredd att bygga. Vi planerar att krydda försäljningen med en markanvisning. Det innebär att vi erbjuder mark som ska bebyggas inom exempelvis två år.

Planen är att Sandvikens kommun ska växa med 3 600 personer de närmaste sex åren. För att matcha den planerade tillväxten behöver det byggas 160 bostäder varje år. Sandvikenhus, som idag är det dominerande bostadsbolaget i kommunen med över 83 procent av hyreslägenheterna, har fått i uppdrag att bygga 40 lägenheter per år.

– Resten hoppas vi att någon annan vill bygga, det är det viktigaste skälet till att få in fler aktörer på marknaden, säger Stefan Lundqvist.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Läs även Sandvikenhus får sälja 400 lägenheter

Annons

 

 

Fakta: Lägenheterna som säljs

Fastigheterna som Sandvikenhus planerar att sälja ligger på Kalvdansvägen 1–19, Killingvägen 1–27, Svarvargatan 7 och 9, Norra Götgatan 12, Hyttgatan 18, Barrsätragatan 19, Storgatan 33, Baldersgatan 4 och Brednäsgatan 19 i Sandviken.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.