Annons

Sandvikenhus till Polen för att pressa priserna

Gävle Sandvikenhus vänder sig nu polska företag i ett försök att pressa byggpriserna. ”Drivkraften är att kunna erbjuda Sandvikenborna vettiga hyresnivåer”, säger vd:n Stefan Lundqvist.
Foto: Mats Jonsson
Sandvikenhus har kommunens uppdrag att bygga 200 nya lägenheter under fem år. Nu söker företagsledningen samarbete i Polen för att pressa priserna och därmed kunna hålla hyrorna nere. Nya bostäder kan eventuellt komma att finansieras med försäljning av hus. Foto: Mats Jonsson.

Tillsammans med tekniska chefen Katrin Carlsson deltog Stefan Lundqvist i förra veckan på en resa som Sabo, allmännyttans branschorganisation, anordnade till Polen för 16 medlemsföretag.

Syftet var att skapa kontakter som på sikt kan bidra till att fler utländska företag är med och tävlar om att bli huvudentreprenörer för svenska bostadsbyggen. Något som borde leda till att priserna pressa ned.

– Vi träffade fem presumtiva byggare. Alla företagen har på något sätt potential att bidra till byggnation i Sverige. Vissa är redan i dag etablerade i Norge och några EU-länder, berättar Stefan Lundqvist.

De svenska Saboföretagen berättade för polackerna om allmännyttans roll i det svenska samhället och om sitt bostadspolitiska uppdrag.

– Min egen drivskraft är att kunna bygga för kostnader som Sandvikenborna har råd att betala. Med internationella aktörer ser vi att det kan bli hårdare konkurrens på den svenska marknaden.

Hur mycket går det att pressa priserna?
– På Sveavägen bygger vi i dag för 24 000 kronor per kvadratmeter. Min förhoppning är att vi ska kunna komma ned till 20 000 kronor.

Med på Polenresan var även företrädare för Gavlegårdarna och Älvkarlebyhus, de kommunala bostadsföretagen i Gävle och Älvkarleby.

Stefan Lundqvist ser det som en tänkbar variant att företagen i grannkommunerna nu gör en gemensam upphandling där exempelvis polska byggföretag uppmuntras att vara med och konkurrera.

– Jag gillar ju regional samverkan, säger han.

Sandvikenhus har kommunens uppdrag att bygga 200 lägenheter under de närmaste fem åren för att bidra till att få bort bostadsbristen i Sandviken.

Företagsledningen ser tre tänkbara sätt att finansiera nybyggen: Mer lån, bygga för att sälja eller sälja delar av befintligt bestånd för att få loss kapital.

Styrelsen kommer att få förslag att ta ställning till i höst. Väljer styrelsen alternativet sälja bostäder för att frigöra pengar blir det i slutändan en ägarfråga. Det vill säga ett ärende för kommunkoncernens moderbolag SSAB och politikerna i kommunfullmäktige.

– Vi har i dag hela 84 procent av hyresrätterna i Sandviken. Utifrån det perspektivet kan det kanske också vara intressant att bredda ägandet. Men man ska komma ihåg att tre sålda lägenheter bara finansierar en ny, säger Stefan Lundqvist.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.