Annons

Sandvikenhus vill höja hyror med 1 700 kronor

Sandviken Sandvikenhus vill förhandla om hyrorna på Barrsätragatan 33. Man vill höja hyran med 250 kronor per kvadratmeter och år för dem som får hiss och nytt badrum.

Sandvikenhus säger att de vill ha bra framförhållning och har därför redan nu talat om att de anser att hyran ska höjas med 250 kronor per kvadratmeter och år för dem som bor på Barrsätragatan 33. Höjningen motiveras uteslutande med att huset kommer att få hiss och att badrummen byggs om.

– För en lägenhet på 80 kvadratmeter betyder det en hyreshöjning på nästan 1 700 kronor i månaden. Tycker verkligen hyresgästerna att det är värt det? undrar förhandlingsledare Britt-Lis Bivall, på Hyresgästföreningen i Gävle.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Sandvikenhus har delvis tänkt om vad gäller Barrsätragatan 33 i kvarteret Dalslänningen. Nu vill man bygga på ett par våningar även på det huset, bygga om de större lägenheterna på husets gavlar och dessutom bygga fler, mindre lägenheter. Lägenheterna i mitten av huset får stamrust och tillgång till hiss.

– I klartext betyder det att de som ska bo i lägenheterna i husets mitt varken får nya golv, lister, dörrar eller fönster och att köken inte kommer att renoveras, säger Britt-Lis Bivall.

Annons

I dag står flera lägenheter tomma i avvaktan på beslut. Så kallade presumptionshyror, hyror för nyproducerade lägenheter som inte påverkar bruksvärdesnivån, ska också förhandlas.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– De föreslagna hyresnivåerna reflekterar kostnaderna som projektet innebär, skriver Jenny Glumoff, kommunikations- och marknadschef på Sandvikenhus i ett mail till Hem & Hyra. 

Hon skriver vidare att Sandvikenhus ser Barrsätragatan 33 som ett unikt tillfälle att skapa tre olika typer av boendestandard i ett och samma område; stamrustat utan hiss, nr 29, stamrustat med hiss, nr 33, samt ren nyproduktion i nr 31 och nr 33.

Annons

– Om förslaget med 24 stamruster, tillgång till hiss och 54 nyproduktionslägenheter skulle accepteras blir Dalslänningen unikt i sitt slag, menar Jenny Glumoff. 

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"
Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.