Annons

Sänkt ränta kan bli julklapp för hyresgäster

Umeå Den sänkta räntan kom mer än lägligt. – Inte ofta vi får såna här julklappar inför hyresförhandlingarna, säger Hans-Urban Strand, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen i Umeå.
Just nu pågår hyresförhandlingar med de flesta allmännyttiga bostadsbolagen i Norrland. Bolagen har lämnat sina förslag, i de flesta fall baserade på den höga räntan.
 
Men när Riksbanken sänkte reporäntan igår med 1,75 procent förändrades läget rejält även för hyresförhandlingarna.
 
– Klart att det kommer att påverka hyrorna. Frågan är bara hur mycket. Vi förhandlade i Jokkmokk igår och där märkte vi direkt att attityden var en annan, säger Sten Fors, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Förlorarna är de hyresgäster som bor där förhandlingarna redan slutförts. I Norrland är hyrorna klara på sju orter. Arjeplog, Arvidsjaur, Bodenbo, Matarengihem, Norsjö, Sollefteå och Överkalix.
 
Umeå har Norrlands största allmännytta, AB Bostaden. Där startar hyresförhandlingar nästa vecka.
 
– Räntesänkningen kom som en julklapp för alla hyresgäster. Den kunde inte ha kommit lägligare. Det förslag som AB Bostaden la för ett par veckor sedan har ju ingen koppling till räntesänkningen. Klart att det kommer att påverka förhandlingarna, säger Hans-Urban Strand som tror att AB bostaden nu får svårt att argumentera för sitt tidigare förslag.
 
Det tror dock inte Ann-Sofi Tapani, vd på AB Bostaden.
 
– Jag förstår att Hyresgästföreningen kommer att använda sig av detta i förhandligen, men vi ser mer långsiktigt på hyresutvecklingen än att följa räntornas ned- och uppgång.  Vi vill hålla en jämnare takt. Vi tror att det är klokare långsiktigt, säger Ann-Sofi Tapani.
 
I landet ligger genomsnittet för de färdigförhandlade hyrorna på tre procent. Strand tror att de skulle ha legat cirka en procent lägre om hyrorna förhandlats med vetskap om räntesänkningen.
För de förhandlingar i Norrland som strandat, Mitthem och Östersundsbostäder, blir det eventuellt lättare att hitta en lösning i dag.
 
– Tyvärr kom räntesänkningen lite för sent vad gäller Mitthem. Vi har redan fått ett medlingsbud från Hyresmarknadskommittén. I Östersund däremot kan vi få med den i diskussionen, säger Conny Säker, Hyresgästföreningens förhandlare i Sundsvall.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.