HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresbrister ska avslöjas i Finspång

Finspång Problem med mögel, radon eller dålig ventilation. De närmaste tre åren ska Finspångs kommun undersöka alla hyreshus i jakt på eventuella bostadsproblem.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunen satsar på utökade kontroller av Finspångs hyreslägenheter.

Det är kommunens bygg- och miljöenhet som i år startar en satsning på att undersöka hur hyreslägenheterna ser ut i Finspång. Idéen har hämtats från Malmö som sedan flera år arbetet med tillsyn av boendemiljön i hyreshus. Genom att vara ute i fält har olika bostadsproblem kunnat upptäckas i ett tidigare skede, berättar kommunen.

–Tanken är att vi ska arbeta mer proaktivt och inte vänta på att vi ska få in en anmälan. Alla kanske inte vet vart de ska vända sig om de har problem i sin bostad, förklarar Elin Håkansdotter Magnusson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Finspångs kommun.

Läs ocksåHyresvärdar krymper efter nyår

Vid kontrollerna ska boendemiljön undersökas, om det exempelvis är slitet och om det finns problem med dålig ventilation, skadedjur, fukt eller mögel. Även yttermiljöer och lekplatser ska besiktas. Projektet ska pågå under tre år och målet är att undersöka alla hyreslägenheter i kommunen.

–Ambitionen är att vi ska besöka alla hyresfastigheter och hyresvärdar, men vi kommer inte gå in i alla lägenheter. Vi kommer försöka hitta ett representativt urval för ett visst område och på det sättet försöka se en helhet, säger Elin Håkansdotter Magnusson.

Om inspektörerna upptäckter problem kan kommunen kräva hyresvärden på åtgärder. Bland annat genom att utfärda vitesförelägganden. Kontrollerna ska påbörjas efter sommaren och för hyresgästerna är det frivilligt att delta.

Läs ocksåHyresgäst vägrar släppa in hyresvärd

–Man har möjlighet att tacka nej och behöver inte släppa in oss om man inte vill. Då försöker vi hos någon granne. Vi gör inte det här för att sätta dit någon, utan vi vill se till så att alla har ett bra boende, förklarar Elin Håkansdotter Magnusson.

Hyresvärdarna har informerats om den kommande tillsynen och den största värden i Finspång, kommunägda Vallonbygden, välkomnar satsningen.

— Vi tycker det bara är positivt. De ska göra en tillsyn enligt miljöbalken och skulle kommunen hitta problem i våra områden så är det bra att vi blir uppmärksammade på det och något vi kan ta tag i, säger Jimmy Lundell, marknadschef på Vallonbygden.

Läs ocksåProfilens utemiljö rustas upp

Hur pass väl har ni kontroll på detta i dag?

— Vi upplever att vi har en god kontroll och att vi har få klagomål på våra boendemiljöer. Vi gör kontroller och ronder ute i våra områden, men det kan finnas saker som kan bli bättre. Buller är ett område som vi kan behöva titta på, förklarar Jimmy Lundell.

Läs också Ökade klagomål på privat värdar Uppsalahem internationellt miljöprisat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.