Annons

Sävsjöhyror var felaktiga – nu väntar höjningar

Sävsjö Nästan alla hyror hos kommunägda Sävebo var felaktiga. Nu väntar hyreshöjningar på tio procent i Sävsjö. Samtidigt utlovas fler satsningar på underhåll.

Under många år har det kommunägda bostadsbolaget i Sävsjö tampats med ekonomiska problem.

– Det har under lång tid varit en kamp för att få ekonomin att gå ihop med tanke på underhållsbehovet. Kommunen som ägare har fått skjuta till pengar lite då och då. Det var inte någon stark marknad här under 90 och 00-talet, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Problemen var tidigare att många lägenheter stod tomma. Numera är de flesta lägenheterna uthyrda men intäkterna är ändå inte tillräckliga för att komma ifatt med underhållsbehovet.

En genomgång som Sävebo gjort ihop med Hyresgästföreningen visar att många hyror varit för låga och felaktigt satta. Till exempel har renoverade lägenheter haft samma hyra som orenoverade.

– Det har inte funnits någon logik i deras hyressättning. Grannen ska inte behöva betala samma hyra som den som har totalrenoverat. Det ska vara rätt hyra för rätt lägenhet, säger Oskar Jansson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

Bolaget har nu gått igenom alla 500 lägenheter för att kontrollera skick och utrustning. Nya hyresnivåer har sedan förhandlats fram med Hyresgästföreningen och nästan alla hyresgäster kommer att få nya hyror.

Annons

– I Sävsjö innebär det här hyreshöjningar på tio procent totalt sett på hela beståndet. På någon ort blir det plus minus noll och på vår minsta ort, Rörvik, blir det till och med sänkta hyror, säger Urban Blücher.

För en trerumslägenhet innebär en hyreshöjning på tio procent cirka 600 kronor mer i månaden. Men för några lägenheter kan det bli höjningar på över 2 000 kronor i månaden.

Läs ocksåFyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel"Nu ska vi fira med skumpa, " säger hyresgästen Ulf Hagy som tillsammans med Kicki Hell just fått beskedet att hyresvärdens krav på chockhöjda hyror stoppas.

– De största höjningarna får de med nyrenoverade lägenheter och mindre lägenheter, ettor och tvåor, där hyrorna har släpat efter, förklarar Urban Blücher.

De nya hyrorna har redan införts vid uthyrning till nya hyresgäster. För befintliga hyresgäster är tanken att hyrorna ska införas stegvis.

– Vi vill trappa in de nya hyrorna och vi har ingen ambition att göra det jättefort, säger Urban Blücher.

När ska de införas?
– Det hade inte varit så dumt att genomföra det till årsskiftet, men vi har inte tagit några beslut än.

Annons

Enligt Sävebo ger de nya hyrorna bolaget cirka tre miljoner kronor i ökade hyresintäkter. Pengar som ska gå till satsningar på ökat underhåll.

– Varenda pluskrona vi gör går tillbaka till hyresgästerna. Vi renoverar för de pengarna och vi har aldrig skickat pengar till ägarna. Tre miljoner till innebär att vi kanske kan göra ytterligare ett fönsterbyte på en fastighet per år, säger Urban Blücher.

I radhuskvarteret Kantarellen i Sävsjö hyr Samir Alhendis familj en fyra för 7 760 kronor i månaden. Han är kritisk till att hyrorna i hans kvarter ska höjas med tio procent.

– Det går inte, aldrig. Vi jobbar och sliter varje dag, varför vill de ha mer? Hyran är för hög redan som det är. Det är dyrare att bo i Sävsjö än i Malmö eller Jönköping, säger Samir Alhend

Läs också Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Värden som satsar på låga hyreshöjningar: "Vi vill inte höja för mycket" Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.