Annons

Lilla Edet tar ut vinst från Edethus för att rädda ekonomin

Lilla Edet "Plundring av bolaget". Det säger Johan Sösaeter Johansson, SD i Lilla Edet. Partiet gick emot att kommunen tar ut en utdelning på åtta miljoner kronor från bostadsbolaget Edethus. ”Det drabbar dem som har det sämst”, säger han.
Foto: Gry Ellebjerg
Åtta miljoner. Så mycket tar Lilla Edets kommun ut ur det kommunala bolaget Edethus, för att rädda kommunens ekonomi. Meningarna är delade om det drabbar hyresgästerna eller ej. SD protesterade mot uttaget.

Sverigedemokraterna var enda parti som röstade emot att kommunen tar ut en utdelning på åtta miljoner kronor från bostadsbolaget Edethus. Edethus  äger och förvaltar lokaler för kommunal verksamhet, industrilokaler, mark för exploatering och bostäder. Bolaget har cirka 300 hyreslägenheter.
– Uttaget av åtta miljoner kronor ur bolaget drabbar dem som har det sämst, hyresgästerna, säger Johan Sösaeter Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Lilla Edet.
Lilla Edet är i ekonomisk kris. Kommunfullmäktige tog med stor majoritet beslut om att ta ut åtta miljoner kronor från det kommunala bolaget Edethus. Johan Sösaeter Johansson menar att kommunen borde ha lyssnat på Edethus vd Lars Wijkmark, som hade konstruktiva förslag på hur uttaget kunnat ske. Rekommendationen från vd var att Edethus fick köpa kommunal mark.
– För att vi ska kunna uppfylla vårt uppdrag behövs mark. Om vi fått köpa mark hade vi haft en tillgång och det hade varit bra för balansräkningen. Det hade ju inte gjort någon skillnad för hyresgästerna, säger han.
Sösaeter Johansson menar att uttaget drabbar hyresgästerna, vilket Wijkmark inte anser:
– För hyresgästerna har det inte så stor betydelse. Bolaget har aldrig tidigare gett någon utdelning, säger han. En utdelning varje år i storleksordningen 800 000 till en miljon är rimligt.
Utdelningen betyder inte att planerade investeringar stoppas, men att det kan innebära att Edethus måste öka belåningsgraden för framtida projekt, menar Lars Wijkmark.
– Ägaren har insett allvaret och att jag hoppas att det inte blir fler stora utdelningar, säger Lars Wijkmark.

Nu kommer kommunen att ta ut åtta miljoner kronor från Edethus, vilket är cirka tio procent av det egna kapitalet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner Sprängd toalett och brand i badhus – hyresgästerna drabbas Granne överklagade bryggeri – fick rätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.