Annons

”Se det som en försäkring”

Nyheter Att bevilja försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen är ingen självklarhet för kommuner i norra Skåne. Cirka hälften säger nej eller nja.

Ekonomiskt bistånd beviljas till olika kostnader för att individen ska ha en skälig levnadsnivå. Men Socialtjänstlagen är en ramlag vilket betyder att varje kommun kan sätta upp egna riktlinjer och därför kan dessa variera stort.

Höganäs är en av de kommuner i norra Skåne som inte beviljar försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Försörjningsstöd ska beviljas till uppehälle och till det absolut nödvändiga, säger Tina Sjödahl, enhetschef vid ekonomi- och flyktingenheten vid Höganäs kommun.

– Vi hänvisar till hyresrådgivning och har en upparbetad kontakt med hyresvärdar i kommunen för att medverka till en positiv boendemiljö för våra brukare.

Hon menar att kommunens ställningstagande är rent principiellt. Om kommunen ska bevilja försörjningsstöd för medlemskap i en förening måste de göra det för alla.

Annons
Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Åtta mil söderut ligger Eslöv och här beviljas försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen.

– Många av våra klienter har det tufft att komma in på bostadsmarknaden, säger Lisbet Hjort, enhetschef vid arbete och försörjning vid Eslövs kommun.

– Det är angeläget för våra sökande att de hanteras på ett bra sätt av sina hyresvärdar och att de tar tillvara de kunskaper de kan få genom sitt medlemskap i Hyresgästföreningen för att se till sina rättighet och skyldigheter.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Lillemor Nordhöj är jurist vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne. Hon anser att kommunerna borde se medlemskapet som en försäkring.

Annons

– Ofta är det de med sämst betalningsförmåga som är hänvisade till de sämsta boendemiljöerna. Därför tycker jag att kommunerna borde bevilja försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen. Se det som en försäkring.

Så beviljas försörjningsstöd för medlemskap i   Hyresgästföreningen
Bjuv ja
Bromölla Kan beviljas i vissa fall.
Båstad Kan beviljas i vissa fall.
Eslöv Kan beviljas i vissa fall.
Höganäs Nej
Hörby Ja
Helsingborg Nej
Höör Ja
Hässleholm Ja
Klippan Ja
Kristianstad Nej
Kävlinge Ja
Landskrona Ja
Osby Ja
Perstorp Inget svar
Svalöv Nej
Åstorp Ja
Ängelholm Ja
Örkelljunga Nej
Östra Göinge Nej

Fakta: Försörjningsstöd: Så funkar det.

Försörjningsstöd kan lämnas för skäliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor, läkarvård, akut tandvård, glasögon samt avgift till fackförening och a-kassa. För dessa extra kostnader har kommunen fastställt riktlinjer för vad som anses skäligt. Källa: Båstad kommun

Läs också Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.