HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Se det som en försäkring”

Nyheter Att bevilja försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen är ingen självklarhet för kommuner i norra Skåne. Cirka hälften säger nej eller nja.

Ekonomiskt bistånd beviljas till olika kostnader för att individen ska ha en skälig levnadsnivå. Men Socialtjänstlagen är en ramlag vilket betyder att varje kommun kan sätta upp egna riktlinjer och därför kan dessa variera stort.

Höganäs är en av de kommuner i norra Skåne som inte beviljar försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

– Försörjningsstöd ska beviljas till uppehälle och till det absolut nödvändiga, säger Tina Sjödahl, enhetschef vid ekonomi- och flyktingenheten vid Höganäs kommun.

– Vi hänvisar till hyresrådgivning och har en upparbetad kontakt med hyresvärdar i kommunen för att medverka till en positiv boendemiljö för våra brukare.

Hon menar att kommunens ställningstagande är rent principiellt. Om kommunen ska bevilja försörjningsstöd för medlemskap i en förening måste de göra det för alla.

Läs ocksåMargarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjernamatpriserna stiger

Åtta mil söderut ligger Eslöv och här beviljas försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen.

– Många av våra klienter har det tufft att komma in på bostadsmarknaden, säger Lisbet Hjort, enhetschef vid arbete och försörjning vid Eslövs kommun.

– Det är angeläget för våra sökande att de hanteras på ett bra sätt av sina hyresvärdar och att de tar tillvara de kunskaper de kan få genom sitt medlemskap i Hyresgästföreningen för att se till sina rättighet och skyldigheter.

Läs ocksåSå riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgränsmånga anses ha för hög hyra i Malmö

Lillemor Nordhöj är jurist vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne. Hon anser att kommunerna borde se medlemskapet som en försäkring.

– Ofta är det de med sämst betalningsförmåga som är hänvisade till de sämsta boendemiljöerna. Därför tycker jag att kommunerna borde bevilja försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen. Se det som en försäkring.

Så beviljas försörjningsstöd för medlemskap i   Hyresgästföreningen
Bjuv ja
Bromölla Kan beviljas i vissa fall.
Båstad Kan beviljas i vissa fall.
Eslöv Kan beviljas i vissa fall.
Höganäs Nej
Hörby Ja
Helsingborg Nej
Höör Ja
Hässleholm Ja
Klippan Ja
Kristianstad Nej
Kävlinge Ja
Landskrona Ja
Osby Ja
Perstorp Inget svar
Svalöv Nej
Åstorp Ja
Ängelholm Ja
Örkelljunga Nej
Östra Göinge Nej
Fakta: Försörjningsstöd: Så funkar det.

Försörjningsstöd kan lämnas för skäliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor, läkarvård, akut tandvård, glasögon samt avgift till fackförening och a-kassa. För dessa extra kostnader har kommunen fastställt riktlinjer för vad som anses skäligt. Källa: Båstad kommun

Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.