Annons

Seniorboende kan säljas ut

Göteborg Hyresgästerna på Eriksberg i Göteborg trodde att de flyttat till ett seniorboende 55 plus. Nu kan huset omvandlas till bostadsrätter och framtiden är oklar.
Foto: Gustaf Görfelt
Christer Strömqvist och Siv Haraldsson har båda sålt tidigare bostäder för att flytta till hyresrätt i seniorboende 55 plus. Nu upplever de att deras bostad är på väg att bli något helt annat än det de valde.

Siv Haraldsson hade blivit ensam och det kändes jobbigt att ta hand om villan med trädgård.

Hon bestämde sig för att sälja och flytta till hyresrätt. Snabbt fick hon napp: ett seniorboende 55 plus på Styrfarten i Eriksberg med gemensamma lokaler, gymnastiksal och bemannad reception.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När jag sedan fick en stroke tänkte jag att här är det perfekt, här kan man känna sig trygg.

Men boendet bytte ägare, från Rikshem till Broskeppet. Sedan dess har en rad lägenheter lämnats tomma när hyresgäster flyttat.

Underhållet har dessutom skurits ner, menar Siv Haraldsson och Christer Strömqvist i den lokala hyresgästföreningen. Broskeppet förnekar dock detta och säger att det enbart rör sig om effektiviseringar.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

På ett möte i våras lovade ägaren att inget skulle förändras, men sedan gick det inte lång tid förrän hyresgästerna bjöds in på ett möte med en ombildningskonsult.

Annons

En bostadsrättsförening har skapats och om två tredjedelar röstar ja kan huset ombildas.

Broskeppet äger ytterligare ett seniorboende i Stockholm. Christer Strömqvist säger att samma erbjudande gått ut till de boende där.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

– Pensionärer får ju knappt ta bostadslån. Här är snittåldern lägre än i Stockholm, men alla här kan knappast betala flera miljoner. Många har flyttat hit för att de inte vill eller kan äga. Men huset har ett glamouröst läge, det är attraktivt att sälja det, säger Christer Strömqvist.

Han är rädd att hans bostad kommer att sluta vara seniorboende. Siv Haraldsson håller med.

– Nu finns ingen trygghet här, bara oro och kaos, säger hon.

Nu vill de ha hjälp av Hyresgästföreningen att utreda ägarbolaget och stoppa ombildningen.

Annons
Ellinor Rapp

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon har inte hunnit titta på ärendet, men är tveksam till möjligheterna.

– Vi driver ärenden för enskilda hyresgäster och tar inte ställning i ombildningar. Om majoriteten vill ombilda kan vi inte hindra dem från det. Däremot ska hyresgäster förstås kunna vända sig till oss för att få information om vad som gäller i sådana här lägen, säger hon.

LÄS MER:

Broskeppet: ”Hyresgästerna kan göra fantastiskt fina affärer”

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt" Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.