Annons

Signalisten: Årets hyresförhandling klar

Solna Årets hyresförhandling mellan Signalisten och Hyresgästföreningen i Solna är klar. Efter att förhandlingarna strandade tidigare i år har parterna godtagit hyresmarknadskommitténs beslut om en hyreshöjning med 2,4 procent från och med 1 maj 2019.
Foto: Signalisten
Årets hyresförhandling är klar. Signalistens hyresgäster får en hyreshöjning med 2,4 procent från och med den 1 maj 2019.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att årets hyresförhandlingar mellan Signalisten och Hyresgästföreningen i Solna kraschade i februari då parterna inte kunde komma överens.

Signalisten ville ha en hyreshöjning med 2,3 procent, men det tyckte Hyresgästföreningen i Solna var för högt. Parterna vände sig då till hyresmarknadskommittén, HMK, som fick avgöra vilken nivå det skulle bli på hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är det klart. Parterna har godtagit HMK:s beslut om 2,4 procent. Signalistens ingångsbud var 3,5 procent och Hyresgästföreningens bud var 0 procent.

– Vi har fått ett utslag från HMK som är svårtolkat. Den aktuella nivån 2,4 procent är rimlig om den endast gällde för 2019. Men eftersom de har laborerat med avtalsperioden innebär det att vi inte förrän hyresförhandlingarna för 2020 är avslutade vet värdet av årets förhandling, säger Per Anders Hedkvist, vd för Signalisten i ett pressmeddelande.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Pelle Nordlund är besviken över den höga nivån.

Läs ocksåHyresförhandlingarna med Signalisten har kraschat

– Vi ser att Signalisten har en väldigt god ekonomi och har svårt att se att Signalisten behöver den här höga höjningen just nu. Den dagen då Signalisten har ett behov av att stärka ekonomin tar Hyresgästföreningen ansvar för det i förhandlingarna, säger Pelle Nordlund.

Hyresgästerna får en hyreshöjning på 2,4 procent från den 1 maj, men utslaget på hela året blir det en höjning på 1,6 procent. Nästa möjliga höjningstillfälle enligt beslutet är 1 maj 2020.

Signalistens resultat för 2018 landade på 37,4 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåChockhöjd hyra för flera tusen hyresgästerPelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

Den största utmaningen i hyresförhandlingarna har enligt Signalisten varit att parterna varken lokalt eller centralt har en gemensam grundsyn för hur förhandlingarna ska bedrivas och vilka faktorer som ska beaktas när hyran ska justeras i de årliga förhandlingarna.

– Hyresgästföreningen brukar vilja lyfta Signalistens goda ekonomi och höga vinstnivåer. Den främsta anledningen till dessa siffror är enkelt sammanfattat att renoveringstakten varit för långsam, hälften av beståndet behöver nu renoveras inom 10 år. Tillsammans med ambitionen att bygga nytt innebär det en investering på 5 miljarder på 10 år, och för att lyckas med det förstår alla att en stabil ekonomi är en förutsättning, säger Magnus Nilsson, (M), styrelseordförande i Signalisten i pressmeddelandet.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.