Annons

Sista nattmatchen följdes av storbråk

Örebro Säsongens sista nattfotboll i Oxhagen hade precis avslutats. Då inleddes ett våldsamt upplopp i bostadsområdet med attacker mot poliser. Någon koppling? Nej, knappast.

Nattfotbollen som genomförts av Hyresgästföreningen med samarbetspartners har beskrivits som en succéhistoria med som mest 160 barn och ungdomar som haft roligt tillsammans, fått möta vuxna förebilder och skolats i fair play.

Men lördagskvällens avslutning följdes av mycket tråkiga scener i det utsatta bostadsområdet.
Ett 30-tal personer, maskerade och beväpnade med tillhyggen, attackerade poliser som kommit till platsen efter larm om att det var bråk på gång i Oxhagen.

I samband med upploppet kastades molotovcocktails mot poliser och någon försökte starta en brand vid en tvättstuga.

Sent på måndagseftermiddagen hade polisen fortfarande inte gjort några frihetsberövanden. Det hade heller inte rapporterats om några nya brott med direkt och tydlig koppling till helgens upplopp.

– Vi tittar givetvis på de anmälningar som kommit in för att se om det finns några samband. Men vi har inte funnit det hittills, säger Joen Fernström hos Örebropolisen.

Oroligheterna briserade alltså bara timmarna efter det att nattfotbollen avslutats för säsongen. Men det är ingen koppling som polisen gjort.

– Nej, det har jag ingen uppfattning om, säger Joen Fernström.

En slump tror Hyresgästföreningens Pär Ejdsäter, verksamhetsutvecklare med ansvar för nattfotbollen.

– Med största säkerhet var det inte de ungdomar som vi haft i fotbollen som var delaktiga i upploppet. Orsaken kan snarare hittas i de gripanden som skett tidigare under veckan.

Att det finns personer i Oxhagen som ägnar sig åt kriminell verksamhet är väl känt.

– Men den här lilla gruppen har inte varit med i vår verksamhet under sommaren och hösten. Det har inte heller varit vårt mål.

Pär Ejdsäter hoppas däremot att nattfotbollen haft effekten att unga som skulle kunna ha hängt på i ren leda och tristess hållit sig undan.

– Kanske var det orsaken till att det var ett 30-tal och inte 130 som deltog i upploppet.

Redan dagen efter bråket satte fotbollsklubben Syrianska IF, som trygghetsvandrat i Oxhagen och Varberga sedan 2007 på uppdrag av hyresvärden Öbo, in extra pass. Spelare med egen förankring i området gick ut och pratade med ungdomarna.

Just att fler vuxna gör sig synliga på kvällar och nätter tycker också Pär Ejdsäter är viktigt.

– Det handlar om att ta tillbaka området, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.