HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sjöstedt och Dadgostar pratade renoveringar i Gränby

Uppsala Hyresgästernas inflytande vid renoveringar måste stärkas genom lagstiftning. Det sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Nooshi Dadgostar när de besökte Gränby på torsdagen.
, , ,

En av hyresgästerna som är på plats i Hyresgästföreningens lokal på Atterbomsgatan för att prata renoveringar med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar är Ylva Lund. Hon bodde tidigare på Almqvistgatan men bor numera i kvarteret Lågberget i Eriksberg.

– Jag flyttade härifrån innan renoveringarna drog igång. Jag fick panik och stack. Men nu när det är renoveringar på gång i Eriksberg får jag väl flytta igen. Det är väldigt frustrerande att inte kunna känna att man tryggt kan bo kvar där man bor, säger Ylva Lund, som har engagerat sig i samrådsgruppen på Lågberget för att försöka påverka renoveringarna och hyreshöjningarna där.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Även Jeanette Åberg, som visar upp sin nyrenoverade tvåa på Almqvistgatan som hon delar med sin son, vittnar om att hyresökningarna efter renoveringarna har slagit hårt mot ekonomin för många.

– När min son flyttar hemifrån måste jag nog att leta efter en billigare lägenhet, säger hon.

Samtidigt berättar hon och de andra hyresgästerna att renoveringarna har påverkat stämningen och sammanhållningen i området negativt, bland annat eftersom personer som har bott där länge har flyttat och nya hyresgäster har kommit in på korttidskontrakt.

Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

– Det här är ett jätteproblem, att hyror chockhöjs efter renoveringar och tvingar bort låginkomsttagare som ofta har bott väldigt länge i området. Det här är dramatiska förändringar i folks liv, säger Jonas Sjöstedt.

Vad kan ni göra för hyresgästerna i Gränby och i andra liknande områden då?

– Jag tror att vi kan göra flera saker. Vi ska se till att renoveringsstödet som finns med i regeringens budget kopplas till att hyrorna inte höjs för mycket. Vi i Vänsterpartiet sitter också med i styrelser i kommunala bostadsbolag och arbetar den vägen för att det inte blir några orimliga hyreshöjningar, säger Jonas Sjöstedt.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Vi behöver stärka lagstiftningen så att hyresgäster får mer att säga till om när det gäller utformningen av renoveringar och hyreshöjningar. Folk ska inte behöva flytta. En utredning tittar just nu på det, säger Nooshi Dadgostar.

Hur stort inflytande har ni över regeringens bostadspolitik?

– Vi har redan påverkat ganska mycket. Renoveringsstödet var vårt initiativ. Och vi hoppas att utredningen om att stärka hyresgästernas inflytande kommer med bra förslag som vi kan vara med och rösta igenom, säger Nooshi Dadgostar.

Hur långt räcker egentligen det föreslagna renoveringsstödet på en miljard per år?

– Det räcker inte tillräckligt långt, men det är en bra början. Jag ser det här som ett första steg. Jag hoppas att det leder till att fler kommer igång med att renovera, men i dialog med de boende. På sikt vill vi styra om både rot-avdraget och ränteavdraget på bostadslån och i stället lägga de pengarna på hyresbostäder, säger Jonas Sjöstedt.

Rikshems ledning anser att de har gjort vad de kan för att folk ska kunna bo kvar i Gränby.

– Vi erbjuder två olika nivåer för att hyresgästerna ska kunna påverka renoveringen och hyreshöjningen och ger även rabatt på hyran de första åren. Dessutom är hyran förhandlad och överenskommen med Hyresgästföreningen, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef.

Vad säger du om att folk har tvingats flytta på grund av hyreshöjningarna?

– Det är för att undvika det som vi har två nivåer. Vi erbjuder även förtur för att flytta inom området till en mindre lägenhet eller ett annat våningsplan. Vi renoverar så kostnadseffektivt som vi bara kan, det här är inget vi tjänar pengar på, säger Jennie Wolmestad.

Fakta: Bakgrund

Husen på Levertinsgatan, Albert Engströmsgatan, Almqvistgatan, Atterbomsgatan och Bruno Liljeforsgatan ägs av Rikshem.

Sedan 2013 pågår renoveringar, som nu är inne på etapp tre av fyra och beräknas vara klara nästa år.

Striden om hyreshöjningarna i Gränby har pågått under många år. För de boende i etapp tre innebär den normala renoveringsnivån en hyra på 8882 kronor i månaden för en trea på 77,5 kvadratmeter, exklusive varm – och kallvatten. För de som har valt en lägre renoveringsnivå landar hyran på 8031 kronor per månad för en lägenhet av samma storlek.

Läs också Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.