Annons

Sjuhäradsbolag vill höja hyrorna

Västra Götaland Nu har AB Bostäder i Borås, Fribo i Fristad och Stubo i Ulricehamn lämnat sina krav inför förhandlingarna om nästa års hyra. Högsta kravet, 3,72 procent, kommer från Fribo, tätt följt av AB Bostäder med 3,42 procent.
Om en dryg vecka sätter sig Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet. Först ut är AB Bostäder som begär 3,42 procent från 1 januari för sina drygt 7 000 lägenheter. Ann-Christin Josefsson på Hyresgästföreningen befarar tuffa förhandlingar.
– Vi ska kämpa för måttliga hyresförändringar utan att för den skull öka på bolagets eftersatta underhåll. Under de senaste 1,5 åren har förhållandena var gynnsamma relativt sett och bolaget har kunnat satsa mycket pengar på underhåll, säger hon.
Just underhåll har varit en knäckfråga under senaste åren för AB Bostäder. När hyrorna förhandlades senast träffades ett tvåårsavtal som innebar att hyrorna höjdes med 3,3 procent för 2009 och 2,35 procent från 1 januari 2010. Höjningarna grundade sig bland annat på att bolaget skulle satsa ordentligt på underhåll. Under året har AB Bostäder satsat cirka 98 miljoner kronor, pengar som delvis tagits på eget kapital med även finansierats av hyreshöjningarna.
Med ny lag från årsskiftet blir det i fortsättningen omöjligt att finansiera underhåll med eget kapital. Lagen innebär att kommunala bostadsbolag ska drivas enligt affärsmässiga principer och generera en viss avkastning.
Med 2,1 procent har Stubo i Ulricehamn kommit med det lägsta kravet hittills inom Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborgs region. Vd:n Rolf Granlöf vill inte kommentera motivet till kravet.
– Det enda jag vill säga är att vi har en mycket bra dialog med Hyresgästföreningen. Tillsammans tar vi ansvar för bolagets framtid.
 
Förhandlingsdagar:
AB Bostäder: 16 november.
Fribo: 21 december.
Stubo: 30 november.
Hem & Hyra har sökt Fribo och AB Bostäder för en kommentar utan resultat.

Annons
Fakta: Inkoma hyreskrav i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.


Bollebo (Bollebygd): 3,32 procent.
Bostäder i Lidköping: 4 procent.
Eidar (Trollhättan): 3,1 procent.
Götenebostäder: 5 procent.
Marks Bostads AB: 2,4 procent.
Sotenäsbostäder: 20,97 kronor per kvadratmeter och år.
 Strömstadsbyggen: 4 procent.
Tidaholms Bostads AB: 4,69 procent.
Uddevallahem: 4,4 procent.
Viskaforshem: 2,83 procent.
Vänersborgsbostäder: 2,69 procent.

Läs också Guide till hemförsäkringar Retroaktiv hyreshöjning i Ulricehamn – hyresgästen Jan-Olof: "Det är skit! Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.