Annons

Ska Hyresgästföreningen äga fastigheter?

Kiruna ​När frågan kom upp om Hyresgästföreningen ska äga hyresfastigheter, tog debatten fart under förbundsstämmans första dag.
Frågan om Hyresgästföreningen skulle äga fastigheter kom upp första gången i Södra Skåne när det allmännyttiga bostadsbolaget i Lomma skulle sälja ut sina fastigheter. Frågan skickades vidare till förbundsstyrelsen.
Det var några hyresgäster i region södra Skåne som ställde frågan om Hyresgästföreningen kunde köpa fastigheten de bodde i. De ville inte att det hus de bodde i skulle ombildas eller säljas till en oseriös hyresvärd.
– Jag ser inget problem i att vi skulle äga fastigheter, säger Bo Nilsson, södra Skåne, representant i förbundsstyrelsen.
Nilsson anser att Hyresgästföreningen måste se på förutsättningarna.
– Vi måste kanske börja agera och inte bara höja rösten när allmännyttan säljs ut eller ombildas. Det kanske är dags att vi själva visar att det går att driva fastigheter enligt självkostnadsprincipen
 
Sara Svensson, ombud Södra Skåne är inte av samma åsikt.
– Det är helt förkastligt att vi skulle äga fastigheter. Vilka signaler sänder vi till våra medlemmar om vi själva börjar agera fastighetsägare, säger Svensson.
Gösta Billgren ombud från Stockholm håller med till en viss del.
– Vi kommer att säga nej till förslaget, men vi i Stockholm vill ända hålla en dörr på glänt. Vi vet inte hur det ser ut i framtiden, det kanske går så långt att vi måste äga fastigheter, säger Billgren
Tomas Göransson ombud från Norrland är tydlig på vad han tycker om förslaget.
– Vi ska inte äga fastigheter. Hyresgästföreningen kommer då inte att vara trovärdig längre. Vi måste tydligt visa att vi är på hyresgästernas sida.
Det slutgiltiga beslutet i frågan kommer att tas under söndagen.
 

Annons
Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande" Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.