Annons

Skadegörelse för en miljon hos Öbo

Örebro Skadegörelsen på Örebrobostäders fastigheter kostar över en miljon kronor per år. Dyrast är glaskrosset.

Örebrobostäder hade kostnader på lite över en miljon kronor för skadegörelse under 2012. För hyresgästen innebär det att 44 kronor av hyran per år går till att sanera klotter och laga krossade rutor.

För det är det skadegörelsen på Öbo:s bestånd består av: krossade fönster och klotter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Örebrobostäder uppskattar att kostnaderna för klottersanering uppgår till 340 000 kronor. Och krossade rutor 700 000  kronor.

Annons

Hem & Hyra har frågat sex bolag i Örebro län hur stort problem de har av klotter och vad de gör för att förebygga.

För mindre bostadsbolag kan kostnaderna för klotter variera mycket år från år. Det räcker med att ett gäng ungdomar får fel ”intressen” så skjuter kostnaderna i höjden. Men för att förebygga klotter försöker bolagen informera om kostnaderna, öka ronderingen när man märker att ett gäng klottrare är igång och ta bort klottret snabbt. Det blir mindre intressant att klottra när det inte får sitta kvar.

Annons
Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

å här svarade bolagen I Örebro Län:

Bolag: Svar:
Degerforsbyggen I Degerfors kostar klotter ca 25.000 kr/år (2011). Vi förebygger genom ökad belysning vid skolor och särskild rondering av bevakningsföretag ibland. Klotter diskuteras i skolorna då och då.
Kumlabostäder Klotter har vi inga stora problem med här. Det var längesedan vi hade några saneringskostnader för det.
Öbo Kostnaden var 1,040,000 2012. Åtgärder/förebyggande arbete: Där vi har problem med skadegörelse sätter vi in extra rondering eller tillsyn av vår trygghetsjour. Vi informerar även i olika grupper om kostnader och konsekvenser av skadegörelse, t ex områdesgrupper, fritidsgårdar och skolor. När det gäller klotter ser vi till att anmälan görs snabbt till polisen och sanering utförs inom 48 timmar.
FAstighets AB L E Lundberg (Privatvärd  i bland annat Örebro) 200 000 kronor för sanering i hela bolagets bestånd på 14 orter i hela landet 2012. Tätare rondering, bättre belysning osv.
Byggnadsfirma Lund AB (Privatvärd finns bland annat i Örebro och Lindesberg) Skadegörelse i hela beståndet uppskattad ha kostnat 50 000-100 000 kronor 2012. Klotter framförallt, även glaskross, inbrott i förråd.  När det gäller klotter så försöker vi ta bort det så fort som möjligt, inbrott är svårt att förebygga.
Laxåhem Under 2012 obefintligt med klotter.

Läs också Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad" Man gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det" Slog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljon Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.