Annons

”Skamfläcken” som blev bostäder i Boxholm

Boxholm Från nedgånget ruckel till modernt hyreshus. Frostlinghusets förvandling börjar bli klar och på fredag flyttar hyresgästerna in.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Det arbetas fortfarande för fullt med uteplatsen på baksidan av huset när Hem & Hyra kommer på besök och först till hösten byggs de nya garagen. Men inomhus är det så gott som färdigt och lägenheterna inflyttningsklara. Mycket har hänt under det år som upprustningen pågått.

– Det är en otrolig skillnad, konstaterar Niklas Odeheim, driftschef på Boxholmshus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra gången han visade Hem & Hyra runt i byggnaden var den kraftigt förfallen.

– Vi har gjort om i stort sett allt.

Men inte riktigt. I två av de elva lägenheterna har de öppna spisarna lämnats kvar och är fullt godkända att elda i, intygar Niklas Odeheim.

Läs ocksåHär söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hemHyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson

Mellan Frostlinghuset och grannfastigheten har ett nytt inglasat trapphus med hiss byggts, vilket är ett måste för att leva upp till dagens krav på tillgänglighet.

Annons

Fastigheten i centrala Boxholm var länge en skamfläck. 2008 köpte kommunen huset för att försöka få till stånd en upprustning. Men det dröjde ytterligare några år innan kommunala hyresvärden Boxholmshus tog över och satte i gång med renoveringen. Då hade huset, med undantag för en pizzeria på bottenvåningen, stått tomt i över fem år.

Nu är det redo att åter ta emot hyresgäster. Tio av de elva lägenheterna är uthyrda.

Läs också70-plussare får förtur till lägenheter i HunnebostrandArbetsledare Mattias Kullbratt och vd Tomas Reuterberg samarbetar för att ombyggnaden av äldreboendet ska bli så bra som möjligt. "Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende för våra hyresgäster", säger Tomas Reuterberg.

– När vi började ta emot anmälningar hade vi 50-60 som var intresserade. De blev färre med tiden, säger bovärd Inger Gustafsson.

Några hoppade av när hyresnivån blev klar. Efter förhandling med Hyresgästföreningen landade den på cirka 1 300 kronor per kvadratmeter och år. Det betyder drygt 8 000 kronor i månaden för en trea.

– Med Boxholmsmått mätt är det höga hyror, men om vi tittar på vad man får betala för samma standard i våra grannkommuner så är det inte mycket, säger Inger Gustafsson.

Först efter fem, sex år räknar bolaget med att lägenheterna går med vinst. Enligt Niklas Odeheim har budgeten på omkring 20 miljoner kronor i stort sett hållits.

Annons

– Det har varit oerhört mycket jobb och ett komplext bygge, säger han.

Flera överraskningar och hinder har dykt upp längs vägen och fått lösas allt eftersom.

Och innan de nya hyresgästerna ens hunnit få sina nycklar är Boxholmshus redan i gång med nästa projekt, tolv lägenheter på Solbacken.

– Vi har informationsmöte för intresserade i kväll och inflyttning blir i juni nästa år, om tidsplanen håller, säger Niklas Odeheim.

Läs också Hyresgäst fick rätt mot värd som ville bygga om gatukök Här håller solceller nere hyrorna Corona försenar nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.