HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

70-plussare får förtur till lägenheter i Hunnebostrand

Sotenäs Det råder något av en byggboom för Sotenäsbostäder. Vid nästa årsskifte ska bolaget kunna erbjuda 60 nya lägenheter 24 i Bovallstrand och 36 i Hunnebostrand.
Arbetsledare Mattias Kullbratt och vd Tomas Reuterberg samarbetar för att ombyggnaden av äldreboendet ska bli så bra som möjligt. "Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende för våra hyresgäster", säger Tomas Reuterberg.
Foto: Karin Gistedt
Byggledare Mattias Kullbratt och vd Tomas Reuterberg samarbetar för att ombyggnaden av äldreboendet ska bli så bra som möjligt. "Det kommer att bli ett fantastiskt fint boende för våra hyresgäster", säger Tomas Reuterberg.

Mest aktivitet är det i Hunnebostrand, där det gamla äldreboendet Bankeberg just byggs om till lägenheter. Maskinerna går varma både innanför och utanför väggarna, för det är en totalombyggnad, där endast ytterväggarna kommer att finnas kvar. Sotenäsbostäders vd, Tomas Reuterberg och arbetsledare Mattias Kullbratt från byggbolaget Skeppsviken, visar runt i det som ska bli boende för hyresgäster som är 70 år fyllda och som varit mantalsskrivna i kommunen i minst 24 månader före tillträdesdatum. Flera av lägenheterna får en slående vacker utsikt över västerhavet och samhället när äldreboendet nu blir till 36 nya lägenheter i varierande storlekar. Då det är ett gammalt hus som byggs om finns det inga standardmått, utan det är huset förutsättning som ger hur lägenheterna kommer att se ut.

Tomas Reuterberg på Bankeberg som byggs om till lägenheter.
Man kan fortfarande se spår av de olika avdelningarna på Bankeberg, men nästa årsskifte ska äldreboendet vara ombyggt till lägenheter, främst för 70-plussare.

– 70-plussare prioriteras och ges förtur till lägenheterna här, säger Tomas Reuterberg. Fylls inte huset med 70-plussare så erbjuds resterande lägenheter till den ordinarie bostadskön.

Samtidigt som renoveringen pågår i Hunnebostrand har Sotenäsbostäder satt spaden i jorden för 24 nya lägenheter i Bovallstrand, en knapp mil norröver. Här är det 17 år sedan Sotenäsbostäder senast byggde något.

– Det är kul att vi kan erbjuda våra hyresgäster fler lägenheter även där, säger Reuterberg. Intresset är stort.

I Bovallstrand är det ett hus för alla åldrar som byggs på området Ekelidberget vid samhällets norra infart. Hustypen som byggs där är en redan beprövad modell för Sotenäsbostäder som har byggt liknande både i Hunnebostrand och i Väjern. Det blir ett trevåningshus med ettor och tvåor.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n
Nästa höst ska huset på Ekelidberget i Bovallstrand vara inflyttningsklart.

Tomas Reuterberg säger att han från början tänkte att även Bankeberg skulle lämpa sig för nybygge, men han säger att byggnaden har så bra kvaliteter och dessutom historia och själ som betyder mycket för orten, att det istället blev en omfattande ombyggnad.

– Men med nya gavlar och balkonger mot havet kommer huset att få ett helt annat utseende, som kommer att bli väldigt snyggt, säger han. Vi är väldigt stolta över att kunna göra den här ombyggnaden.

Bankeberg. Det gamla äldreboendet förvandlas nu till nya lägenheter i centrala Hunnebostrand. Tomas Reuterberg, vd för Sotenäsbostäder, känner sig riktigt stolt över ombyggnaden.

Stora vepor visar hur det ombyggda Bankeberg kommer att se ut nästa år, och det blir byggnader som ska passa in i bebyggelsen som redan finns. Tomas Reuterberg säger att man kommer att ta tillvara materialet i den fasad som finns i dag, både av miljöskäl och av estetiska skäl, Då fasaden är i bra skick och passar väl in i ombyggnaden.

De flesta lägenheterna kommer att få egen ingång direkt utifrån, vilket Tomas Reuterberg ser som ett mervärde för hyresgästerna. De lägenheter som inte har havsutsikt kommer att ha sina fönster mot en lummig innergård.

– Här blir det självklart mer skydd mot väder och vind, säger Tomas Reuterberg.

Satsningen beräknas kosta 90 miljoner kronor och inflyttning sker i början av 2023. Lägenheterna i Bovallstrand blir klara något tidigare, senhösten 2022.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

 

Läs också Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.