HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst fick rätt mot värd som ville bygga om gatukök

Halmstad Ett gatukök skulle byggas om till vardagsrum och badrum för att integreras med en redan befintlig lägenheten. Men när värden sade upp hyresgästens kontrakt vägrade hon att flytta.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästen hyr en fyrarummare i Halmstad till en kostnad av 8 500 kronor i månaden inklusive el, värme och vatten. Lägenheten finns i ett hus som också innehåller en lokal som tidigare fungerat som ett gatukök.

I november förra året stängde gatuköket och hyresvärden planerar nu en ombyggnad så att fyran blir sex rum och kök. Syftet med ombyggnationen är att få högre hyresintäkter.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Utöver förändringarna i det gamla gatuköket planerar värden att måla om lägenhetens samtliga väggar och tak. Hyresgästen har erbjudits andra bostäder men tackat nej då hyrorna varit avsevärt högre än den befintliga. Enligt värden kan hyresgästen inte bo kvar under ombyggnaden. Därför har han sagt upp hyreskontraktet.

Hyresgästen har inte gått med på att flytta. Hon menar att värden inte presenterat några konkreta planer eller bevis i form av bygglov på ombyggnationen. Hon tror helt enkelt inte att värden kommer att genomföra den.

Nu har parterna mötts i hyresnämnden som i sitt beslut går på hyresgästens linje och avslår värdens ansökan. Nämnden menar att hyresvärdens planer på att utöka lägenheten med två rum inte påverkar hela bostaden. Att hyresvärden ämnar måla om lägenhetens samtliga väggar och tak ses som normalt underhållsarbete och för det krävs inte att hyresgästen måste flytta.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Hyresnämnden betonar att en hyresvärd har rätt att säga upp ett hyreskontrakt i de fall när ett hus ska genomgå en större ombyggnad. Men nämnden anser inte att de planerade arbeten som värden presenterat klassas som genomgripande renoveringar av huset. Därför avslås värdens ansökan. Ingen överklagan har lämnats in till Svea Hovrätt.

Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.