Annons

Skandalvärd vill kompenseras för uteblivna hyror

Malmö ​Hyresvärden har valt att stranda årets förhandlingar på Herrgården. I de hyresavier man nu skickat ut har man kvittat hyressänkningen som hyresnämnden och hovrätten beslutat om på 5,5 procent mot de hyreshöjningar som man anser sig har rätt till och gått miste om de senaste åren.  ”De är helt fel på det”, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Som Hem & Hyra berättade igår har årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Bostads AB Gröningens representant Kanslihuset strandats av Kanslihuset eftersom man inte kan komma överens.

När det gäller de övriga privata hyresvärdar som Kanslihuset företräder i Malmö nöjer sig Kanslihuset med en höjning på 2,4 procent år 2011. Men i skandalområdet Herrgården vill man ha ut mer pengar.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Hyresgästföreningen vill man höja hyrorna med närmare 8 procent medan Bostads AB Gröningen menar att det inte alls handlar om någon höjning utan bara en kompensation. Bostads AB Gröningen kompenseras för de generella hyreshöjningar som kommunala MKB fått göra de senaste åren på bland annat 3,3 procent för 2009 och 1,15 procent för 2010.

Annons
Det har bara gått ett par månader sedan beslutet från hyresnämnden och hovrätten kom som ger hyresgästerna rätt till en sänkning med 5,5 procent för 2009 och nu menar Bostads AB Gröningen att man har rätt till en höjning med 3,3 procent för samma år.
– De är helt fel på det. De har inte rätt till någon höjning alls. Nivån för 2009 är bestämd av hovrätten och de har inte på något sätt rätt till det som MKB har fått. Det som eventuellt kan vara på bordet att diskutera är nivån för 2010 och 2011. Men det ska först förhandlas och de har fortfarande inte rätt till något de åren heller, säger Mats Lindahl.
 
Andrés Aulik, Bostads AB Gröningens ägarrepresentant, menar å sin sida att företaget valt att vara ödmjuka inför situationen och krävt mindre än vad man egentligen skulle ha rätt till.
– Vi har valt att vara smidiga i den här frågan, säger Andrés Aulik.
 
I stället för att ta ut en höjning har Bostads AB Gröningen beslutat att kvitta hovrättens beslutade sänkning på 5,5 procent från 1 oktober 2009 mot de uteblivna hyreshöjningar som man har rätt till.
– Vi tar hem de pengar vi har missat helt enkelt, säger Andrés Aulik.
 
Men ni måste väl ändå förhandla varje års hyror med Hyresgästföreningen?
– För att få ihop matematiken är det så har vi har tänkt. Vi hämtar hem den generella höjningen. Vi har lagt ner enorma pengar på att få ordning på området och bland annat renoverat 301 kök och 429 badrum och vi har förstärkt det inre underhållet i samråd med miljöförvaltningen, förklarar Andrés Aulik.
 

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.