Annons

Skåningarna mest skuldsatta

Skåne ​I hela landet ökar antalet skuldsatta. Störst är ökningen i Skåne. Förra året fick Kronofogden in totalt drygt 1 200 000 ansökningar om obetalda skulder. Det är det högsta antalet någonsin. Ökningen varierar över landet, störst är ökningen i Skåne med 23 procent jämfört med året innan.

Inte minst för hyresgäster kan det få allvarliga negativa konsekvenser att vara skuldsatt eftersom det ofta är svårt få ett nytt kontrakt om man har betalningsanmärkningar.

Annons
 
— Lågkonjunkturen har inneburit att många människor har fått det svårare att betala sina räkningar och att ärendeinflödet har ökat kraftigt. Det är oroande att många personer och företag har flera skulder som förfallit till betalning på samma gång, säger Eva Liedström Adler, rikskronofogde.
Lågkonjunkturen kombinerat med kreditsamhällets utveckling med nya typer av krediter har bidragit till det ökade inflödet.
 
Många av de obetalda skulderna avser trafikförsäkringar, mobiltelefoni, elräkningar, lån och olika krediter.
De lättbeviljade SMS-lånen är en av flera bidragande orsaker till att många drar på sig skulder de inte kan betala.
Kronofogden drar slutsatsen att många tar dessa lån för att täcka tidigare skulder de inte kan betala och istället för få mindre skulder ökar istället skuldbördan snabbt när räntor på räntor ska betalas.
 
Även om situationen ser mörk ut redan nu befarar kronofogdemyndigheten att antalet personer som framöver inte kan betala sina skulder kan bli ännu fler.
 
— Effekterna av lågkonjunkturen har i viss mån dämpats av den låga räntan, säger Eva Liedström Adler, rikskronofogde. Det finns därför risk för att fler kan få ekonomiska problem när räntenivån förväntas stiga igen.
Kommuner i Södra Skåne med störst ökningar av antalet skuldsatt är Lund (32%), Lomma (31%), Svedala (26%) och Malmö (25%).

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.