HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sköna sommarvibbar i Sundsvall och Luleå för kvarterets unga

Sundsvall Sommarlediga barn och unga i Sundsvall och Luleå har sparkat fotboll, spelat basket, lekt och hittat nya kompisar genom arrangemanget Summer vibe. – Det här stärker området med ökad trygghet och gemenskap, säger Helena Hill, som arbetar för Rädda barnen och har varit med att arrangera evenemanget i Bredsand utanför Sundsvall.

Den som har spring i benen har kommit helt rätt.
Utomhusaktiviteterna passar alla sommarlediga barn, stora som små, och utbudet av roligheter har avlöst varandra från förmiddag till eftermiddag.
I Luleå pågår Summer vibe just nu på Hertsön för att sedan fortsätta på Porsön.
I Sundsvall hålls arrangemanget i Bredsand strax söder om Sundsvall. Starten gick 15 juni och är nu inne på sista veckan.

– I förra veckan kom en kille från Östersund och körde beatbox. Hela familjer kom ut för att lyssna, men vi är noga med att corona-anpassa till max 50 personer samtidigt och är hela tiden utomhus, berättar Helena Hill.
Hon arbetar på Rädda barnen och har varit med och arrangera evenemanget Summer vibe, tillsammans med boendeutvecklaren Gunilla Boström, Hyresgästföreningen.
– Vi vill ge ett meningsfullt sommarlov för Bredsands-kidsen, säger Gunilla Boström.

Läs ocksåSkräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hemKvinnan knackade på i grannhuset bara några dagar före julafton. Bakom ryggen gömde hon en kniv.

Totalt har även 12 feriearbetande ungdomar hjälpt till.
– Jag har bott här i Bredsand i fyra år och sökte sommarjobb via kommunen. Då fick jag det här! Och det har ju såklart varit toppen, säger Matias Hedman, 15, som passat på att slipa på basketkunskaperna under de två veckorna han jobbat.
– Jag har fått lära känna nya barn i kvarteret och träffat gamla kompisar också.

Helena Hill understryker att det är viktigt att alla får vara med.
– Feriearbetarna har fungerat jättefint som länk mellan yngre barn och oss vuxna. Vårt program utgår från barnens önskemål och feriearbetare är lyhörda för att anpassa aktiviteterna utifrån önskemål.

Emil Svedberg Nyberg har kört moppe från Kvissleby varje dag till sommarjobbet. Han hoppas att han bidragit med något lärorikt för barnen.
– Barnen träffar oss som de kanske ser upp till lite och vi har till exempel lärt ut hur man tar hand om lekparkerna häromkring, att man inte skräpar ner, och har hjälpt till att reda ut bråk. Jag har väl lärt dem lite hyfs typ, säger Emil.

Läs ocksåKvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastetPolisen grep en hallick i en lägenhet

David,6, bor här tillsammans med lillasyrran och mamma. Emil visar honom hur man kan snurra en basketboll på fingret, ”jorden-runt”.
– Fast jag är också nybörjare på det här, säger Emil, men lyckas i alla fall hålla den snurrande bollen på fingret i några sekunder innan den halkar av.

Helena Hill hoppas på att aktiviteter som Summer vibe stärker området och ger ökad trygghet och gemenskap.
– Att man bryr sig om sitt område och varandra mer och en positiv effekt kan till exempel vara att skadegörelse minskar.

På Hertsön i Luleå laddar sommarjobbarna Lisa Kakab som är processledare och Hampus Tedfelt som är kommunal feriearbetare för att ta emot barnen denna något mulna tisdag. Som mest brukar det vara cirka 15 barn på besök. Det finns fyra stationer att välja mellan: Böcker, basketboll, dans och musik.

Läs ocksåVärdens nej låser in rullstolsburna Tina i lägenhetenEn kvinna sitter i rullstol ovanför en trappa.

– Vi försöker motivera barnen att läsa trots att det är sommar, säger Lida Kakab.

Lisa Kabab och Hampus Tedfelt leder sommaraktiviteterna på Hertsön.

De har en studio där de kan prova att skapa musik och spela in sin sång. De har också workshops i dans med gästlärare. Dessutom har de alltid någon extra ”pop-up-aktivitet” som varierar från dag till dag.

– Vi försöker hitta på fysiska aktiviteter så att de inte ska sitta still hemma.

Syskonen Harry, 1 år, och Gry Lilja, 5 år, heter två av de deltagande barnen på Hertsön. De har riktat in sig på böckerna som de fick ta med sig gratis hem. Deras mamma Lotta Lijla tycker att Summer vibe är en bra aktivitet.

Gry och Harry Lilja deltar i Summer vibe på Hertsön i Luleå.

– Ett jättebra initiativ!

På måndag flyttar de verksamheten till Porsön där de fortsätter kommande tre veckor.

Fakta: Summer vibe 2020 i Sundsvall

Huvudarrangörer är Hyresgästföreningen och Rädda barnen.
I samarbetsgruppen ingår även fastighetsbolaget Balder, Bredsand Folkets hus och Sundsvalls kommun.
Övriga samarbetspartners: GIF, Bilda, Studiefrämjandet, Plus SDFF Sundsvall och RF Sisu.

Läs också Värden lovar ökad trygghet - men Liam och Petra vågar inte hoppas De tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna regler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.