HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Skrivarglädje på tonårsrummet i Sundsbruk

Sundsvall I Hannas favoritfåtölj – en bilstol från en Saab 9000 – flödar fantasin fritt. På datorskärmen växer litterära universum fram fyllda med änglar och demoner.
Foto: Åsa Eriksson
Litteraturverkstad. Med lite choklad och Coca-cola till hands kommer 17-åriga Hannas berättelser på pränt. En gammal hederlig flickbok från B. Wahlström möter nutid och har förvandlats till – musmatta.

Hej Hanna! Du har skrivit två fantasy-böcker hittills. Vad handlar de om?

– Den första, ”The Guardians”, handlar om en tjej, en ”tomboy” (pojkflicka) som slåss på gymmet och blir sen skjuten i benet av the Shadow people, alltså magiska väsen som gått över till den andra sidan. Det handlar om onda och goda, varulvar, häxor, vampyrer, änglar, demoner, magi och mystik. Uppföljaren heter ”The Elders” och nu skriver jag på the ”Raven Warrior Pack”. Det är om en tjej som förlorar sina föräldrar i en brand och flyttar till Amerika när hon fyller 18. Där träffar hon en kille i skolan som är hennes soulmate (själsfrände) och hon får veta att hon egentligen är varulv.

Okej. Och så skriver du alla böcker på engelska. Varför då?

– Det låter bättre. Det är ett bättre språk att skriva på, fler ord och lättare att uttrycka sig. På sociala medier lever man ju mest i den engelska världen.

Hur håller du reda på alla personer i böckerna?

– Man måste skriva en ”cast”, alltså en slags rollista. Där skriver man också hur personerna är. Jag brukar jämföra dem med kändisar för att se dem framför mig och beskriva dem i utseende och så. De flesta tar jag från serien Teenwolf.

Vad gillar du för serier och böcker?

– Till exempel Vampire Diaries (film), serier som Bewitched, Twilights. Jag gillar Nancy Drew-böckerna (engelska originalet av Kitty-böckerna av Carolyn Keene).

Är du uppe sent om kvällarna och skriver?

– Hm… jag brukar va uppe till… väldigt sent. Jag gillar att sitta i mitt rum i mörkret och skriva.

Du tycker om att sjunga också. Vad blir det då?

– Adele, Rihanna… ”If I were a boy” med Beyouncé är bra till exempel. One Direction gillar jag också för att de är snygga unika personligheter som vågar va fjantiga och busiga. Och så är de snälla mot sina fans. Emil Assergård och Ulrik Munther är också bra.

Dina böcker finns att läsa gratis på nätet, på Wattpad.com.Men vill du något mer med dina böcker?

–Att de ska bli published (utgivna) och bli film!

Hämtar du någon inspiration från din omgivning i verkligheten? Är det till exempel något från hemkvarteren som tillför berättelserna något?

– Njae… jag skriver mest om tankar och känslor och inte så mycket omgivning, det ska jag nog bli bättre på. Men böckerna utspelar sig alltid i USA.

Vad gör du hemma när du inte sitter på kammaren och skriver?

– Jag tittar på film, serier och Youtube.

Du har byggt upp en spännande värld för dina karaktärer att leva i, men var och hur skulle du helst vilja bo själv?

– I en stor lägenhet, en takvåning i USA! Sen vill jag bo på en stor mansion (herrgård) när jag skaffar familj!

Fakta: Hanna Hägglund

Ålder: 17.

Bor: Hyreslägenhet tillsammans med tre syskon, mamma och pappa i Sundsbruk i Sundsvall.

Studerar: På Sundsvalls Kulturskola. Gillar sång, drama och engelska.

Husdjur: Två katter och en hund.

Personligt: ”Artisten Yohios farfar bor i samma hus som vi. Han är dansbandsmusiker. Jag har inte träffat honom, men jag känner Yohios kusin och pappa känner Yohios pappa.”


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.