Annons

Skurupshem förlorade strid om vattnet

Skurup Efter åratal av överklaganden tvingas det skånska bostadsbolaget att åtgärda dricksvattnet i sitt område Flintebro.
Foto: Andreas Brunner
Flintebro. Hyresgästen Jörgen Tuveson dricker vattnet. "Men jag låter det spola länge, minst 20 minuter. Det är alldeles varmt när man sätter på kranen." Jörgen är kritisk till att Skurupshem höjt hyrorna trots problemen.

I fem år överklagade Skurupshem kraven på lägre kopparhalt i kranvattnet. Nu har sista instansen sagt sitt.
Notan för de många överklagandena uppgår till 176 000 kronor. Men nu har Mark- och miljö­domstolen dömt Skurupshem att förbättra dricksvattnet i bostadsområdet Flintebro.

En som är lättad över utgången är hyresgästen Marianne Rönnberg. Det var hon som först slog larm till miljöförvaltningen i kommunen 2010. Då hade hon klagat till Skurupshem i ett års tid utan att något hänt.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit en ren katastrof. Vi har inte kunnat dricka vattnet eftersom vi blir illamående och dåliga i magen.

Under den tid processen pågått har hon i stället kört och hämtat vatten hos sin mamma.

– Attityden från Skurupshem har hela tiden varit att det inte är något fel på vattnet. Men vi har inte gjort det här för att jäklas, vi har ju märkt att det är något fel, säger hon.

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

När miljöförvaltningen kopplades in uppmättes höga kopparhalter i dricksvattnet. 2012 fick därför det kommunala bolaget ett föreläggande om att se till att kopparhalten håller sig under gränsen för tjänligt med anmärkning (se faktaruta).

Annons

Skurupshem har överklagat beslutet i instans efter instans. Marianne tycker det är sorgligt att bolaget valt att lägga stora summor på att överklaga i stället för att åtgärda problemet.   

– Egentligen borde vi ha ersättning för den tid vi inte kunnat använda vattnet men man orkar inte hålla på att bråka.

Läs ocksåPFAS ger rätt till skadestånd - Hem & Hyra listar var miljögiftet finns i dricksvattnetPFAS, My Lillé häller upp vatten

Skurupshem har redan gjort en rad åtgärder för att få ner kopparhalten i bostadsområdet.

– Vi byter ut rören i koppar till plast. Vi räknar med att vara färdiga under nästa år, säger Anders Nilsson, vd på Skurupshem.

Exakt hur mycket åtgärderna kommer att kosta bolaget har han ingen uppfattning om.
– Men det är ett antal miljoner kronor. Det är oerhört kostsamt.

Annons

Han ångrar inte alla överklaganden.  
– Det var rimligt med tanke på de konsekvenser det här beslutet kan få. Det blir prejudicerande, säger han och menar att de låga gränsvärdena kan drabba många andra bolag.

Enligt Anders Nilsson är Livsmedelsverkets gränsvärde orimligt lågt och unikt för Sverige.
– Läkarkåren säger att man inte blir sjuk på de här nivåerna.

Pierre Esbjörnsson (S), kommunalråd i Skurup tycker att Skurupshem agerat rätt.
– Jag kan förstå att man ville få frågan prövad. I relation till vad det kostar att göra vid rören är kostnaden för överklagandena inte stor.     

Fakta: Koppar i dricksvatten

I kopparledningar kan kopparn fällas ut om vattnet håller för hög temperatur eller har stått stilla i rören. Livsmedelsverket klassar dricksvatten som otjänligt om det innehåller mer än 2 mg koppar per liter. Vid 0,2 mg klassas det som tjänligt med anmärkning.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.