Annons

Skurupshem sponsrar elitklubbar i Malmö för en halv miljon kronor

Skurup Hem & Hyra har granskat Skånes kommunala bostadsbolag och deras sponsoravtal. Ett bolag står ut i mängden.
Foto: Jan Pontho

Skurupshem tillhör ett av de tre bostadsbolag som sponsrar mest i Skåne. Men medan andra bolag ger pengar till det lokala föreningslivet väljer det relativt lilla Skurupshem, med 1 000 lägenheter, att lägga en halv miljon kronor på elitklubbar utanför kommunen. I praktiken ger varje hyresgäst drygt 500 kronor per år till Malmöföreningarna medan den totala sponsringen kostar varje hyresgäst hos Skurupshem 675 kronor årligen. Motsvarande siffra för hyresgästerna hos MKB i Malmö är 132 kronor medan hyresgästerna hos LKF i Lund ger cirka 167 kronor till sponsring via sin hyresavi per år.

I fjor sponsrade Skurupshem för totalt 675 000 kronor, vilket innebär att bara en mindre del stannade i kommunen. Det är Malmöklubbarna FC Rosengård och Malmö Redhawks som delar på kakan. 100 000 kronor går till fotboll medan ishockeyn får drygt 400 000 kronor av Skurupshem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I gengäld får hyresgästerna möjlighet att gå på matcher. Enligt Roland Hansson (S), styrelseordförande i Skurupshem, delade Skurupshem ut 300 biljetter till ishockey vid två olika tillfällen i fjor.

Varför går hyresgästernas pengar till idrottsverksamhet utanför kommunen?

– Dels har det varit väldigt populärt bland hyresgästerna att få biljetter, dels ser vi det som en form av marknadsföring, säger Roland Hansson.

Läs ocksåBostadsbolagen sponsrar för miljontals kronor årligen

Genom sponsringen av Malmö Redhawks ingår en reklamskylt på arenan.

Annons

– Det blir mycket tv-tid som gör varumärket känt, säger Roland Hansson.

Den omfattande sponsringen till föreningar utanför kommunen har Skurupshem haft i tio år och den har vid något tillfälle diskuteras i styrelsen.

Läs ocksåSkurupshems vd får gå efter kritik

– Det kommer säkert att komma upp i styrelsen igen, säger Roland Hansson.

Hyresgästföreningen menar att sponsring kan vara bra, både för bolagen och för hyresgästerna, förutsatt att den kommer de boende till del.

– Men det ska också stå i proportion till bolagets storlek. Jag tycker det är märkligt att lilla Skurupshem lägger så mycket pengar på sponsring, särskilt när det går till stora föreningar i Malmö, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Annons

Han berättar att sponsringen varit uppe vid flera hyresförhandlingar men att Hyresgästföreningen då fått beskedet att sponsringen uppgår till cirka 300 000 kronor.

– Nu handlar det om mycket mer pengar och det är klart att det förändrar förutsättningarna vid hyresförhandlingarna, säger Joakim Lund.

Förutom Malmöidrotten sponsrade Skurupshem förra året Johannamuséet med 75 000 kronor, Abbekås golfklubb med 40 399 kronor och Skurups innebandy med 16 200 kronor. Skurups badmintonklubb fick 10 000 kronor, Skivarps gymnastik 10 800 kronor, Skurups kommun 10 000 kronor, Skurups AIF 4 578 kronor, Rydsgårds AIF 2 700 kronor och Lions 2 500 kronor.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.