HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Det här sponsrar du via hyran

Halland Fotboll, brottning och dans. Men också Kris och Halmstad Pride. Hem & Hyra granskar bostadsbolagens sponsring.
Foto: Virge Burakov
De kommunala bostadsbolagen i Halland lägger miljonbelopp på sponsring.

Över två  miljoner kronor spenderade de halländska kommunala bostadsbolagen totalt på sponsring förra året. Mest pengar lade Hfab i Halmstad. De betalade cirka 1,3 miljoner kronor till föreningslivet i Halmstads kommun. Majoriteten valde att ge betydligt mindre. Fabo i Falkenberg hade sponsring för 250 000 kronor och Laholmshem för 45 000 kronor.

Majoriteten av de föreningar som bostadsbolagen sponsrade utövar sport. De kan vara allt från golf, ridning, handboll, tennis till fotboll. Men bostadsbolagen sponsrar även andra föreningar som exempelvis Tidningen Spritkampen, Kriminellas revansch i samhället och Halmstad Pride.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Av gammal tradition kallar Hfab det för samverkan och inte för sponsring, men det är fortfarande avtal som skrivs och motprestation som krävs.

Enligt Ulf Nilsson, som jobbar med affärsutveckling och som kommunikationschef vid Hfab, utgår bolaget ifrån specifika punkter när de ska bestämma vilka organisationer de ska sponsra. De sponsrar till exempel aldrig privatpersoner utan endast föreningar som företräder samma demokratiska principer som Hfab. Föreningen ska dessutom tillföra någon nytta för ett bostadsområde eller för Hfab:s hyresgäster.

Motprestationen kan se olika ut. Antingen genom rabatterade biljetter för Hfab:s hyresgäster till föreställningar eller olika idrottsevenemang. Men det kan också handla om att de som blir sponsrade får göra olika fritidsaktiviteter i bostadsområdena.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Ni sponsrar mest idrott. Men förra året sponsrade ni Halmstad Pride. Hur tänkte ni där?
– Vi ville skicka en signal som visar att vi står bakom det som Pride symboliserar. Nämligen att det finns olika sätt att betrakta kön på och att man har rätt att älska vem man vill i samhället och därmed också i våra bostadsområden.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg håller på att se över sin sponsorstrategi. En ny väntas bli klar i höst. Roger Almén är relativt ny på sin post som marknadschef men kan redan nu se att de kommer att strama åt sina sponsringsavtal i framtiden.

– Vi ska bli bättre på sponsring sett ur ett jämställdhets-, rättvise- och mångfaldsperspektiv.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Enligt Roger Almén fyller sponsring en viktig funktion och lyfter exemplet Långås. Det är en liten ort utanför Falkenberg dit många nyanlända flyttat. Fabo sponsrade den lokala fotbollsklubben för att de ska få möjlighet ta emot fler medlemmar och välkomna de nyanlända.

– Det är så vi kan utgöra en viktig funktion i bostadsområdena och för våra hyresgäster.

Merete Sundholm, ordförande i Hyresgästföreningen Region norra Skåne är positiv till sponsring så länge pengarna går till ungdomsverksamheter.

Annons

– Sponsring som går till ungdomar är viktigt. Ska en ungdom utöva sport är det inte billigt. Sponsrar de kommunala bostadsbolagen ungdomsverksamhet kan kriminalitet och utanförskap förebyggas.

– Det är viktigt att unga får fritidsintressen. Om sponsring kan leda till det har alla vunnit, säger hon och betonar vikten av att pengarna ska gå till både pojkar och flickor.


Så mycket sponsrar de kommunala bostadsbolagen i Halland 2016
Hfab, 1 298 500 kr
Fabo, Falkenberg: 250 000 kr
Varbergs Bostad: 181 000 kr
Eksta Bostads AB, Kungsbacka: 120 000 kr
Stf Hyltebostäder: 115 000 kr
Laholmshem: 45 000 kr

 

Läs också Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.