Annons

Slarv ska straffas om bostadsbidraget blir för högt

Nyheter Skärp lagstiftningen kring bidragsbrott. Det föreslår en ny utredning. Om förslagen går i genom ska det inte heller längre gå att skylla på okunskap om man får ut för mycket.
Utdrag från bidragsbrottslagen och en domarklubba.
Foto: Getty images
Fler kan komma att dömas för fusk med bostadsbidraget om lagändringen går igenom.

Förra året upptäckte Försäkringskassan fusk med bostadsbidrag för över 30 miljoner kronor. Men många polisanmälningar blir liggande och preskriptionstiden för mindre allvarliga brott är i dag bara två år, vilket innebär att många går fria trots att Försäkringskassan brukar ha ett mycket bra underlag när de polisanmäler.

För att komma till rätta med bidragsbrotten, där fusk med bostadsbidraget ingår, föreslås längre fängelsestraff. Utredarna, bland annat företrädare för Polisen, Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden, vill också förlänga preskriptionstiden för ringa brott.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sex års fängelse, i dag är det fyra, föreslås som det maximala fängelsestraffet för grovt bidragsbrott. Den tänkta gränsen för vad som anses vara grovt brott är summor på över fem prisbasbelopp, det vill säga drygt 230 000 kronor.

Gränsen innebär att relativt få fall av fusk med bostadsbidrag kommer att rubriceras som grovt brott. Som Hem & Hyra nyligen rapporterade handlar alla summor i de fall med misstänkt bostadsbidragsfusk som Stockholmspolisen just nu utreder om mindre än 150 000 kronor. Och den största summa som Försäkringskassan polisanmälde förra året var 288 000 kronor.

Annons

Om förslagen går igenom i sin helhet kan dock fler komma att dömas för fusk, om än inte grovt brott, eftersom utredarna också vill öka möjligheterna att straffa den som får ut större bidrag än han eller hon har rätt till.

Läs ocksåPolisen lovar krafttag mot fusk med bostadsbidrag

Rubriceringen vårdslöst bidragsbrott finns redan, men som det ser ut i dag är rättspraxis alldeles för slapp, menar utredarna. Detta efter att ha granskat ett prejudicerande fall i Högsta domstolen. ”Bedömningen har enligt vår mening inneburit att straffvärda förfaranden kommit att falla utanför det straffbara området”, skriver de.

Ingen ska kunna slippa undan genom att skylla på okunskap, anser utredarna. Om förslaget går igenom har bidragstagare vid minsta osäkerhet en skyldighet att kontakta den myndighet som betalar ut ett bidrag – annars riskerar de att göra sig skyldiga till brott.

Annons

Alltför många går dessutom fria i dag eftersom åtal ofta inte hinner väckas innan brottet preskriberas. I dag är preskriptionstiden två år när det handlar om ringa och vårdslöst brott. Utredarna föreslår därför att den precis som vid grövre bidragsbrott blir fem år.

Läs ocksåLiten risk att dömas för fusk med bostadsbidrag

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Läs också 5 200 smålänningar får återbetala bostadsbidrag Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.