Annons

Slopad skatt ger lägre hyra

Nyheter Slopandet av fastighetsskatten medför en sänkning av hyresgästernas boendekostnad med 50 kronor i månaden. Det menar Hyresgästföreningen.​

​Regeringens utspel på tisdagen om ett borttagande av fastighetsskatten från och med 2008 ger effekter även för hyresgäster. Istället införs en kommunal fastighetsavgift på 900 kronor per lägenhet eller max 0,4 procent av taxeringsvärdet.

Annons
– Det innebär ungefär 50 kronor i månaden för en hyresrätt. Men egentligen har man varit överens länge om att ta bort skatten eftersom hyresrätten är dubbelbeskattad, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
 
I dag är fastighetsskatten i genomsnitt 25 kronor per kvadratmeter för hyresrätter. Beräknat för en hyresgäst i en trea på 75 kvadratmeter blir det 1 500 kronor per år i fastighetsskatt. Men den enskilda hyresgästen är ofta inte medveten om att han eller hon betalar fastighetsskatt då den är inbakad i hyran.
– Många hyresgäster tänker inte på detta. Men vi kommer självklart att argumentera för att sänkningen av fastighetsskatten kommer hyresgästerna till del i nästa hyresförhandling, säger Pär Svanberg.
 
Slopandet av fastighetsskatten kommer dock att ge olika effekter för hyresgästerna, beroende på var man bor i landet.
En hyresrätt på 75 kvadratmeter i Stockholms innerstad i ett hyreshus med högt taxeringsvärde får en sänkt boendekostnad med 190 kronor i månaden. Jämfört med 32 kronor i månaden i sänkning för en lika stor hyresrätt i ett hus i Falun. I bägge fallen har man räknat in den nya kommunala fastighetsavgiften.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Hoppas på skattereform efter valet Bostadsministern vill skrota kritiserad skatteutredning "Flera bra förslag på gång" Hyresgäster dubbelbeskattas utan att veta om det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.