HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Smällande dörr en dyr affär för värden

Nyheter En smällande dörr har blivit en dyr affär för Helsingborgshem och den kan bli ännu dyrare. Bostadsbolaget har betalat 40 000 kronor i vite och mer kan det bli.

Kvinnans sovrum ligger intill trapphuset och varje gång någon går in i eller ut ur huset smäller ytterdörren till. Redan för två år sedan var miljöförvaltningen på plats och kunde konstatera att ljudet låg på 56 decibel vilket är långt över folkhälsomyndighetens gällande riktvärden som ligger på max 45 decibel.

Sedan dess har ytterligare två mätningar i huset på Planteringsvägen gjorts med samma resultat: Ljudet är för högt. Miljönämnden har lagt så kallade förelägganden, och ansökt om utdömande av vite, och då Helsingborgshem inte har kommit tillrätta med problemet har de tvingats betala 40 000 kronor.

Läs ocksåSiv fick tegelstenar genom fönstret – trygghetsjouren blev räddningen

Problemet kvarstår och nu har miljönämnden ännu en gång vänt sig till mark- och miljödomstolen för att få igenom ytterligare ett vite, denna gång på 50 000 kronor (löpande 10 000 kronor i månaden).

– Efter det har Helsingborgshem meddelat att de har monterat en ny vägg i kvinnans lägenhet och att de ska ljudisolera väggen i trapphuset. Nu väntar vi på en ny ljudmätning och ser vad som händer, säger miljöinspektör Ulf Blomkvist.

Enligt honom har bostadsbolaget också ifrågasatt att de måste göra ännu fler åtgärder (de har gjort en del), om det är rimligt att ärendet drivs vidare. Miljönämnden måste göra en så kallad rimlighetsbedömning i sådana här fall, ställa graden av olägenhet mot kostnaden.

Läs ocksåArkitektritad balkongdröm blev AnnCatrins mardröm: ”glaset blåste in”

– I det här fallet tycker vi att det är rimligt. Helsingborgshem är ett stort bostadsbolag med mycket hög omsättning och dessa kostnader är relativt små för dem. Vi tycker också att det är en olägenhet för hyresgästen, att hennes hälsa påverkas negativt, säger Ulf Blomkvist.

Läs också I pandemins spår: Hyreshöjning på 0,75 procent i Helsingborg Om 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna Corona ställer in skånska visningar – kan pågå länge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.