HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Snabb kraftsamling mot förslaget att plocka Svalövsbostäders vinst

Svalöv SD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders vinst för att bekosta kommunal verksamhet. Nu manar Hyresgästföreningen till samling på torsdag - och högljudda protester.
Svalövsbostäders vinst
Foto: Helana Rasmusson/Petra Martinsson
Eva Wigren uppmanar till protest mot Svalövspolitikernas förslag som det tas beslut om på måndag.

Det har gått snabbt konstaterar hyresgästen Eva Wigren. Det nya politiska styret i Svalöv har bara varit på plats sedan i juni men kommer redan med ett dramatiskt förslag om att plocka fyra miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget.

Det betyder hela den vinst som Svalövsbostäder gjorde 2018. Pengar som enligt Eva Wigren behövs till underhåll och nybyggnation.

Läs ocksåSD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders hela vinstsvalösbostäder

Det var bara i förra veckan som Eva Wigren, som också är ordförande i Hyresgästföreningen Eslöv/Svalöv/Kävlinge, fick höra talas om förslaget. Redan på måndag den 28 oktober ska det upp till beslut på kommunfullmäktige. Nu vill hon och Hyresgästföreningen snabbt samla medlemmar och andra till en protest. Förmodligen blir det en namninsamling och eventuellt en manifestation innan kommunfullmäktigemötet.

Förutom att Svalövsbostäder ska lämna ifrån sig fyra miljoner kronor är planen att Svalövslokaler (hyr ut lokaler till exempel skolor) lämnar en utdelning på åtta miljoner.

– Det hela känns som att politikerna inte alls har tänkt efter på vad detta betyder. Och det har gått snabbt. Vi tycker också att det är helt fel att hyresgästerna ska finansiera de här grejerna som politikerna nämner i förslaget, hela samhället ska dra sitt strå till stacken, säger Eva Wigren.

Läs ocksåHyresgästföreningen om budgeten: Många utsatta i hyresrätt glöms bort

Några punkter i förslaget är:

  • Satsningar till att minska effekter av socioekonomiska klyftor.
  • Möjliggöra upprustning av lekplatser och fritidsanläggningar.
  • Möta kostnader ”som på grund av statlig styrning av flyktingmottagande drabbar kommuner som får överta ansvaret för mottagande av nyanlända och flyktingar över tid”.

Hyresgästföreningen har nu ett öppet möte på torsdag kväll i Folkets hus. Eva Wigren hoppas och tror på en större uppslutning.
– Jag har redan blivit uppringd av flera medlemmar som är oroliga, säger hon.

Här kan du läsa mer om förslaget och hur Svalövs politiker motiverar det.

Läs ocksåJennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

Svalövsbostäder är ett mindre bostadsbolag med lite över tusen lägenheter. 2018 redovisade bolaget en vinst på cirka 4,2 miljoner kronor (efter skatt och bokslutsdispositioner).

Läs också Hyresgäster varnar för misstänkt blufföretag: "Har ringt polisen" Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.