Annons

SD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders hela vinst

Svalöv På måndagen klubbande de styrande politikerna i kommunstyrelsen igenom ett förslag om att plocka fyra miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget i Svalöv. Pengarna ska gå till flera olika saker.
svalösbostäder
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson

Svalövsbostäder är ett mindre bostadsbolag med lite över tusen lägenheter. 2018 redovisade bolaget en vinst på cirka 4,2 miljoner kronor (efter skatt och bokslutsdispositioner). Det är alltså så gott som hela vinsten som Svalövspolitikerna nu anser att bolaget kan lämna ifrån sig.

Fyra miljoner ska överlämnas genom ”en efterutdelning till ägaren” och gå till:

ANNONSGuide till hemförsäkringar
  • Satsningar till att minska effekter av socioekonomiska klyftor.
  • Möjliggöra upprustning av lekplatser och fritidsanläggningar.
  • Möta kostnader ”som på grund av statlig styrning av flyktingmottagande drabbar kommuner som får överta ansvaret för mottagande av nyanlända och flyktingar över tid”.
  • Förbättra boendesituationen för utsatta grupper.
  • Åtgärder som ökar variationen av utbudet inom vissa bostadsområden.
  • Övriga åtgärder som befrämjar en bättre integration och social sammanhållning.

Svalöv styrs genom ett valtekniskt samarbete av Sverigedemokraterna (SD), Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) med stöd av Liberalerna (L).

Hyresgästföreningen protesterar och kritiserar beslutet i ett pressmeddelande, bland annat med argumenten:
Bostadsbolaget behöver bygga mer. Det försvåras nu.
Alla ska vara med och betala kommunala satsningar, inte bara hyresgäster.
– Det ska inte enbart vara hyresgäster i Svalövsbostäder som ska täcka upp för kommunens sociala satsningar. Det måste fördelas lika på alla som bor i kommunen genom skatten. Vinstuttag är ingen långsiktig lösning, säger Merete Sundholm, ordförande i Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Annons

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Svalöv Teddy Nilsson (SD) påverkas inte hyresgästerna på något sätt utan det är bostadsbolagets arbete som har gjort utdelningen möjlig. Utdelningen en engångsföreteelse.
– Och det drabbar inte bolaget alls, det har ett uppbyggt kapital, säger han.
Att summan landar på just fyra miljoner kronor kan Teddy Nilsson inte specificera mer än att det är en ”rimlig summa”.

Läs ocksåSD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar

Enligt Fredrik Jönsson, gruppledare för Centerpartiet, är dock fyra miljoner kronor en mycket stor summa i relation till bolagets storlek, över 3 500 kronor per lägenhet. Han menar vidare att frågan har kommit upp hastigt på agendan. Till saken hör att det också har beslutats om en utdelning på åtta miljoner kronor från kommunala Svalövslokaler.
– Det har aldrig diskuterats att hyresgästerna ska finansiera kommunal verksamhet. Bolagets pengar ska gå till satsningar som kommer hyresgästerna till godo, säger Fredrik Jönsson.

I kommunstyrelsen yrkade Centerpartiet (C) på avslag och Socialdemokraterna på återremiss av ärendet. Det definitiva beslutet om Svalövsbostäders vinst tas av kommunfullmäktige där förslaget behandlas den 28:e oktober. Fredrik Jönsson hoppas att det där kan bli en återremiss av ärendet.
– Vi vill bland annat veta hur utdelningen skulle påverka bolaget, det vet vi inget om idag, säger han.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

 

 

Fakta: Så kan vinster plockas ut

2011 infördes en ny lag för kommunala bostadsbolag som reglerar vinstuttag. Ägarna, det vill säga kommunerna, kan ta ut hela vinsten om:

1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”. Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella insatser med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.

* Från en fastighetsförsäljning kan hälften av reavinsten tas ut utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).

Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.