HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Snabba bostäder blir långsamma

Söderköping Kommunens försök att snabbt bygga cirka 80 nya hyreslägenheter i Söderköping till nästa år misslyckas. Det så kallade snabbspåret, att bygga utan en färdig detaljplan, har nu stoppats av samhällsbyggnadsnämnden.

Det var i somras som kommunen presenterade ett förslag om att snabbt bygga nya hyresbostäder i Söderköping på tre utpekade platser som saknar färdiga detaljplaner. Det handlar om områden vid Länsmansgatan, Albogaleden och Harsby ängar.

Tanken var att pröva möjligheten att bygga genom förhandsbesked. En metod som normalt används när man vill bygga utanför ett detaljplanelagt område och som innebär en kortare process än framtagandet av en ny detaljplan.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

I slutet av juni tog Ramunderstadens styrelse beslut om att bygga 80 hyreslägenheter på de tre platserna. Genom att bygga standardiserade modulhus skulle byggtider och byggkostnader kunna hållas nere och bostäderna stå klara redan under nästa år.

Men nu har det så kallade snabbspåret stött på problem. När frågan om att bygga med förhandsbesked prövades i samhällsbyggnadsnämnden röstades förslaget ned.

— Det här är inte i linje med plan och bygglagen. Förhandsbesked är någonting som normalt används för villabebyggelse och inte är tänkt för så stora objekt som flerfamiljshus. För att vi skulle kunna driva igenom det behövde vi total enighet och det hade vi inte, så det blir ingenting, säger Börje Nathanaelsson, (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Men behovet av fler bostäder kvarstår och väntan på färdiga detaljplaner kan dröja ett år.

— Vi har ett 30-tal detaljplaner under framtagning, men det är inget som går att få fram på kort tid. Risken finns att de blir överklagade och det kan ta ett år, säger Börje Nathanaelsson.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu fått i uppdrag att se om det går hitta andra sätt för att snabbt komma igång med bostadsbyggandet. Ett uppdrag som ska redovisas i början av december.

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

— Vi skulle behöva 75-80 bostäder utöver den normala bostadsproduktionen under nästa år. Så det här innebär att vi måste försöka hitta andra lösningar för att få fram fler bostäder så snabbt som möjligt, säger Anders Bevemyr, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Annons

 

 

Läs också Byggstart för nya hyreshus i Söderköping En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.