Annons

”Snart är inte om 10 år” Vänsterpartiet anmäler Moderaternas kampanj

Stockholm ”Snart har Stockholm 6 000 nya studentbostäder” säger Moderaterna i sin kampanj. Något som fick vänsterpartiets Clara Lindblom att anmäla reklamen till Konsumentverket.

Just nu hänger Moderaternas höstkampanj runt om i Stockholm där man fokuserar på vad man har uträttat i Stockholms stad. En av annonstavlorna innehåller budskapet att ”Snart har Stockholm 6 000 nya studentbostäder”. Något som fick Clara Lindblom (V), ersättare i exploateringsnämnden i Stockholm samt Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att reagera.

– Jag hajade till redan i söndags och blev väldigt konfunderad. Vad kommer den siffran ifrån? Jag sitter ju i exploateringsnämnden, har jag missat något möte?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Siffrorna visade sig komma frånstadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) blogg, och hänvisar till en rad olika ärenden som är i olika delar av planprocessen.

– Alla som är inblandade i de här frågorna vet att det inte finns några garantier så länge bostadsprojekt är uppe i en planprocess. Att då skriva att vi snart har 6 000 nya studentbostäder är direkt vilseledande. Om 10 år har vi kanske eventuellt 6 000 nya studentbostäder hade varit mer korrekt, säger Clara Lindblom som har anmält annonsen till Konsumentverket.

– Det är inte så att jag springer runt och anmäler folk till höger och vänster. Men snart är inte om 10 år. Enligt ett utlåtande från stadsbyggnadskontoret i maj 2012 kommer man fram till 2020 hinna påbörja 4 400 studentbostäder.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Om Konsumentverket kommer att ta upp ärendet är oklart eftersom de egentligen bara prövar reklam som har ett ekonomiskt syfte.

–  Det skulle vara intressant om de prövar det, får man skriva vad som helst i en politisk kampanj? Hade det varit ett kommersiellt företag hade det varit solklart, säger Clara Lindblom.

Elisabeth Somp, kommunikationschef på Moderaternas kansli i Stockholm stad svarar på Hem & Hyras frågor via mejl.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– När det gäller processer med att fram nya bostäder är det inte ovanligt med ledtider på cirka 6 år, i det perspektivet kan man säga att ”Snart har Stockholm 6000 nya studentbostäder”, skriver Elisabeth Somp och utvecklar.

Annons

– Sedan 2010 har moderaterna och Alliansen i stadsbyggnadsnämnden fattat beslut om 6 914 studentbostäder. Dessa studentbostäder befinner sig i olika skeden av processen till färdigställande. Vissa är både byggda och inflyttade, vissa produceras just nu, vissa har kommunen fattat alla beslut om men de överprövas i domstol, för vissa har vi fortfarande delar av detaljplaneprocessen kvar att genomföra.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.