HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Snart är inte om 10 år” Vänsterpartiet anmäler Moderaternas kampanj

Stockholm ”Snart har Stockholm 6 000 nya studentbostäder” säger Moderaterna i sin kampanj. Något som fick vänsterpartiets Clara Lindblom att anmäla reklamen till Konsumentverket.

Just nu hänger Moderaternas höstkampanj runt om i Stockholm där man fokuserar på vad man har uträttat i Stockholms stad. En av annonstavlorna innehåller budskapet att ”Snart har Stockholm 6 000 nya studentbostäder”. Något som fick Clara Lindblom (V), ersättare i exploateringsnämnden i Stockholm samt Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att reagera.

– Jag hajade till redan i söndags och blev väldigt konfunderad. Vad kommer den siffran ifrån? Jag sitter ju i exploateringsnämnden, har jag missat något möte?

Läs ocksåProtester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg

Siffrorna visade sig komma frånstadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) blogg, och hänvisar till en rad olika ärenden som är i olika delar av planprocessen.

– Alla som är inblandade i de här frågorna vet att det inte finns några garantier så länge bostadsprojekt är uppe i en planprocess. Att då skriva att vi snart har 6 000 nya studentbostäder är direkt vilseledande. Om 10 år har vi kanske eventuellt 6 000 nya studentbostäder hade varit mer korrekt, säger Clara Lindblom som har anmält annonsen till Konsumentverket.

– Det är inte så att jag springer runt och anmäler folk till höger och vänster. Men snart är inte om 10 år. Enligt ett utlåtande från stadsbyggnadskontoret i maj 2012 kommer man fram till 2020 hinna påbörja 4 400 studentbostäder.

Läs ocksåCorona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

Om Konsumentverket kommer att ta upp ärendet är oklart eftersom de egentligen bara prövar reklam som har ett ekonomiskt syfte.

–  Det skulle vara intressant om de prövar det, får man skriva vad som helst i en politisk kampanj? Hade det varit ett kommersiellt företag hade det varit solklart, säger Clara Lindblom.

Elisabeth Somp, kommunikationschef på Moderaternas kansli i Stockholm stad svarar på Hem & Hyras frågor via mejl.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– När det gäller processer med att fram nya bostäder är det inte ovanligt med ledtider på cirka 6 år, i det perspektivet kan man säga att ”Snart har Stockholm 6000 nya studentbostäder”, skriver Elisabeth Somp och utvecklar.

– Sedan 2010 har moderaterna och Alliansen i stadsbyggnadsnämnden fattat beslut om 6 914 studentbostäder. Dessa studentbostäder befinner sig i olika skeden av processen till färdigställande. Vissa är både byggda och inflyttade, vissa produceras just nu, vissa har kommunen fattat alla beslut om men de överprövas i domstol, för vissa har vi fortfarande delar av detaljplaneprocessen kvar att genomföra.

Läs också Corona tog död på byggboomen Hyreskommission ska undersöka om svenska hyror är rätt satta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.