Annons

Socialdemokraterna skeptiska till bostadsutspel

Nyheter ​Mats Odells utspel om en blocköverskridande överenskommelse om bostadspolitik möts av stor tveksamhet från Socialdemokraterna.– Självklart är vi beredda att diskutera men det krävs en rejäl kursändring från regeringen, säger Carina Moberg (S), partiets talesperson i bostadsfrågor.
I veckans nummer av tidningen Riksdag och departement efterlyser bostadsminister Mats Odell (KD) en blocköverskridande överenskommelse med Socialdemokraterna om bostadspolitiken. Ministern menar att partiet närmat sig Alliansen genom att Socialdemokraterna kan tänka sig högre hyror i attraktiva områden och större möjligheter att äga sin bostad.
– Det verkar som att Mats Odell inte läst vad vi kommit fram till i vårt rådslag. Det vi sagt är att vi vill ha en större blandning av boendeformer. Där har kommunerna brustit i sitt ansvar.
 
Större skillnader i hyror mellan områden tillåter redan dagens bruksvärdessystem, säger Carina Moberg.
Hon är kritisk till att regeringen kommer att införa ägandelägenheter under våren. Boendeformen kommer dock med stor sannolikhet inte att tas bort om de röd-gröna vinner valet 2010. Däremot kommer regelverket kring andrahandsmarknaden för dessa bostäder att stramas upp.
– Mats Odell vill lösa bostadskrisen genom att fler ska hyra ägarlägenheter i andrahand under osäkra former. Jag ser stora problem med det.
 
Carina Moberg vill återinföra investeringsbidragen för byggande av hyresrätter, något som den borgerliga regeringen snabbt tog bort och tydligt deklarerat att man inte tänker återinföra.
– Först öppnar Mats Odell dörren på glänt, sedan slänger han igen den. Vi tänker inte samla oss kring regeringens bostadspolitik. Det krävs en rejäl kursändring från Alliansen för att det ska bli en bred uppgörelse, även om vi också måste kompromissa, säger Carina Moberg.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.