Annons

Soligt på jubilerande Megaloppis

Göteborg Från början var det tänkt som en engångshändelse och riktade sig främst till Majornas egna invånare. I går firade Megaloppis 10 år, numera som en angelägenhet för hela Göteborg. Men Hyresgästföreningen är fortfarande huvudarrangör.
Foto: Gustaf Görfelt
I takt med att himlen klarnade så ökade tillströmningen av folk. Anna Ryding från Brämaregården på Hisingen handlade hårblommor av Karolina Jörn och hennes kompisar. "Jag har varit runt här i en timme nu. Jag har köpt jeans och tights, kläder är det jag brukar handla mest" sade Anna Ryding.

Kom man inifrån centrum började folksamlingen redan i Stigbergsliden. Uppe på Stigbergstorget stod de första stånden. Sedan fortsatte det bort genom hela Majorna, till Sandarna och Kungsladugård.

Antalet besökare och deltagare är svårt att uppskatta, men det handlar om tiotusentals personer.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En av dem som ställt ut en klädhängare längs Allmänna Vägen och hoppades göra sig av med lite överflödiga plagg var Alicia Berglund.

Alicia Berglund.

– Försäljningen går bra, det är ett bra sätt att få i väg lite grejer man inte vill ha i garderoben längre. Jag brukar själv gå runt och handla. Min familj bor precis här och jag är uppvuxen här, men jag bor i Stockholm nu, sade hon.

Idén med loppisen är just att privatpersoner ska sälja saker de vill bli av med. Kommersiell försäljning är, åtminstone i teorin, portförbjuden. Det som inte säljs under dagen kan man lämna i containrar som olika frivilligorganisationer i stil med Emmaus Björkå och Stadsmissionen ställt upp.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

När Megaloppis startade 2009 var det som en del av projektet Ekologisk Stadsdel Majorna, som leddes av Hyresgästföreningen. Tanken var att väcka medvetenhet om överkonsumtionen i samhället och hur mycket som faktiskt går att återvinna.

Även om lokalprägeln fortfarande är stark på Megaloppis, så kommer besökarna numera från hela Göteborg.

Annons

Maja Yadao hade åkt från Biskopsgården.

Läs ocksåEmma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”En kvinna med glasögon, gröna ögon, rött hår och piercing i näsan, samt ett nybyggt hus i gammal stil.
Maja Yadao.

– Jag letar mest efter barnkläder och skor åt min son. Men jag började nyss så jag har inte hittat något än, sade hon.

Megaloppis 2019 anordnades av en mängd olika samarbetspartners (se faktaruta). Men det är fortfarande Hyresgästföreningen som är huvudarrangör, med ett stort antal frivilliga funktionärer som slet hela dagen för att få jätteloppisen att hålla ihop.

Hampus Haara från Lunden är aktiv i Hyresgästföreningen Östra Göteborg. Han stod mittemot Sjöfartsmuseet, där han mestadels sysslade med att hindra bilister från att försöka köra rakt in folkhavet vid Gatenhielmska kulturreservatet.

– Jag är rätt ny i föreningen och har bara varit med på ett årsmöte innan detta. Men jag fick upp ögonen för det här arrangemanget och tyckte det var intressant, sade Hampus Haara.

Hampus Haara och Marie Lindén.

Hans funktionärskollega Marie Lindén, till vardags politiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, konstaterade att det inte saknades arbete.

Annons

– Det vi gör mest är att hjälpa folk som frågar efter olika saker. Var det finns toaletter eller containrar eller hur man tar sig igenom. Men vi har lite problem med att få radiokommunikationen att fungera, jag fick just in högmässan på den här, sade Marie Lindén och höll upp sin mottagare.

Samira Abdi var också funktionär. Hon tillade att det även gällde att få försäljarna att hålla sams med varandra.

– Det har varit en del bråk där jag fått säga till folk att inte skymma varandras bord. Men mest gäller det att hålla koll på trafiken och säkerheten, sade hon.

Benjamin Gerdes från Linnéstaden var på sin första Megaloppis och botaniserade bland alla mer eller mindre osannolika prylar som fanns till salu. Han är inflyttad från New York och har bara bott ett år i Göteborg.

– Det är överväldigande! Så många människor och så mycket intryck. Hela arrangemanget är fyllt med väldigt mycket energi, jag önskar att Hyresgästföreningen alltid hade så här mycket energi i sitt arbete, sade han.

Fakta: Megaloppis Majorna

Megaloppis i Majorna är en loppmarknad som sträcker sig över hela Majorna, Kungsladugård och Sandarna i Göteborg.

Den går av stapeln den sista söndagen i maj varje år.

Hyresgästföreningen är huvudarrangören, som tillsammans med bostadsbolagen, kommunen och insamlingsorganisationer gör det hela möjligt.

Men devisen är “var och en är sin egen arrangör”. Privatpersoner ställer ut sitt eget bord på trottoaren, säljer och tar sedan ansvar för att städa upp och forsla bort det som inte säljs.

Överblivna saker kan också lämnas på speciella återvinningsstationer och i containers som ställs ut av frivilligorganisationer.

Fakta: Arrangörer Megaloppis 2019

Hyresgästföreningen
Bostadsbolaget
Emmaus Björkå
Familjebostäder i Göteborg
Frivilliga Resursgruppen (FRG)
Göteborgs Stad
Hyrljudet
Ica Effkås
Kultur 4ür Alle
Musikens Hus
Nordic E-Bikes
Svenska Röda Korset
Solidariskt kylskåp
Göteborgs Stadsmission
Syster Marmelad
Wallenstam

Läs också Vill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping Återbrukstrenden tar sig nya uttryck Inget Megaloppis i Majorna under hela 2020

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.