Annons

Solkänslig hyresgäst får inte markis

Nyheter När fasaden skulle renoveras monterades markisen över balkongen ner. Värden behöver inte sätta upp någon ny, slår hovrätten fast.

Hyresgästen bor högst upp i huset och det finns ingen balkong ovanför. Tidigare fastighetsägare hade låtit montera en markis, något som uppskattats av hyresgästen. Dels för att hon har problem med ögonen och är känslig för solljus, dels för att hon slapp fågelbajs på balkongen. 

I samband med fasadrenovering av det snart 100 år gamla huset monterades markisen ned och sattes inte tillbaka.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nuvarande värd, en bostadsrättsförening, ville inte sätta tillbaka markisen och hänvisade till att byggbolagen rekommenderade att inte göra några infästningar i fasaden. Däremot kunde bostadsrättsföreningen tänka sig en nedsättning av hyran.

Annons

Med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig hyresgästen till hyresnämnden, dock utan att nå framgång.  Nämnden anser inte att bortmonteringen av markisen är ett hinder i brukandet av balkongen att det motiverar ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästens dokumenterade överkänslighet för sol har ingen betydelse för bedömningen. 

Nu har hovrätten kommit till samma slutsats. Eventuell nedsättning av hyran prövas inte av hovrätten. 

Annons
Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong
Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.