HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Solkänslig hyresgäst får inte markis

Nyheter När fasaden skulle renoveras monterades markisen över balkongen ner. Värden behöver inte sätta upp någon ny, slår hovrätten fast.

Hyresgästen bor högst upp i huset och det finns ingen balkong ovanför. Tidigare fastighetsägare hade låtit montera en markis, något som uppskattats av hyresgästen. Dels för att hon har problem med ögonen och är känslig för solljus, dels för att hon slapp fågelbajs på balkongen. 

I samband med fasadrenovering av det snart 100 år gamla huset monterades markisen ned och sattes inte tillbaka.

Läs ocksåKonsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Nuvarande värd, en bostadsrättsförening, ville inte sätta tillbaka markisen och hänvisade till att byggbolagen rekommenderade att inte göra några infästningar i fasaden. Däremot kunde bostadsrättsföreningen tänka sig en nedsättning av hyran.

Med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig hyresgästen till hyresnämnden, dock utan att nå framgång.  Nämnden anser inte att bortmonteringen av markisen är ett hinder i brukandet av balkongen att det motiverar ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästens dokumenterade överkänslighet för sol har ingen betydelse för bedömningen. 

Nu har hovrätten kommit till samma slutsats. Eventuell nedsättning av hyran prövas inte av hovrätten. 

Läs ocksåGunilla kunde inte använda bullrig balkong – så fick hon 9000 kronor tillbaka på hyran
Läs också Arkitektritad balkongdröm blev AnnCatrins mardröm: ”glaset blåste in” Pojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen Värden döms: Pojke föll sex meter när balkonggolvet brast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.