HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Solna inför norm för cykelparkering

Solna När andra kommuner vill avskaffa parkeringsnormen inför Solna kommun en ny. Mellan 2,5 och 4,5 cykelplatser för lägenheter och 1,5 för studentlägenheter är det som gäller.
Solna inför parkeringsnorm för cyklar.

Samtidigt som stadsbyggnadsnämnden i Solna sänkte kraven på bilparkering införde man krav på cykelparkering. Frågan är om det kommer att påverka bostadsbyggandet.

– Ja, det kommer det att göra. Det här borde underlätta att bygga ettor och tvåor, säger Anders Ekegren, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Läs ocksåDyrare med garage och p-platser hos allmännyttan i Kristianstaddyrare garage

Tidigare parkeringsnorm var på 1,1 där 0,1 avsåg besöksparkering. Enligt Anders Ekegren har det varit ett bekymmer, det kostar 300 000 att bygga ett p-garage och det blir en relativt större kostnad för små lägenheter. Nu blir parkeringsnormen flexibel mellan 0,7 och 1,1, lägre för studentbostäder och krav på cykelparkering införs också för kontor.

– Vår erfarenhet är att i stora lägenheter, som fyror, har alla bil. Och cykelparkeringar har varit styvmoderligt behandlade. Det är en evig diskussion i mitt hus till exempel, som är byggt 2007. Det är brist på cykelparkeringar inomhus, man har inte avsatt tillräckligt utrymme. Många har dyra cyklar och vill inte ha dem ute, säger Anders Ekegren och fortsätter.

– Att bygga bra för cyklar en väldigt liten kostnad jämfört med bilar. Folk vill ofta inte bo på bottenvåningen och där finns stora möjligheter.

Läs ocksåNu är hyresgästerna i Angered ute och cyklar
Läs också "Polisärende" när pappa förlorar sitt hyreskontrakt Dubbel hyra – då nobbar hyresgäster p-platserna Astrid gjorde film om parkeringshuset utanför fönstret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.