Annons

Solna inför norm för cykelparkering

Solna När andra kommuner vill avskaffa parkeringsnormen inför Solna kommun en ny. Mellan 2,5 och 4,5 cykelplatser för lägenheter och 1,5 för studentlägenheter är det som gäller.
Solna inför parkeringsnorm för cyklar.

Samtidigt som stadsbyggnadsnämnden i Solna sänkte kraven på bilparkering införde man krav på cykelparkering. Frågan är om det kommer att påverka bostadsbyggandet.

– Ja, det kommer det att göra. Det här borde underlätta att bygga ettor och tvåor, säger Anders Ekegren, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tidigare parkeringsnorm var på 1,1 där 0,1 avsåg besöksparkering. Enligt Anders Ekegren har det varit ett bekymmer, det kostar 300 000 att bygga ett p-garage och det blir en relativt större kostnad för små lägenheter. Nu blir parkeringsnormen flexibel mellan 0,7 och 1,1, lägre för studentbostäder och krav på cykelparkering införs också för kontor.

Annons

– Vår erfarenhet är att i stora lägenheter, som fyror, har alla bil. Och cykelparkeringar har varit styvmoderligt behandlade. Det är en evig diskussion i mitt hus till exempel, som är byggt 2007. Det är brist på cykelparkeringar inomhus, man har inte avsatt tillräckligt utrymme. Många har dyra cyklar och vill inte ha dem ute, säger Anders Ekegren och fortsätter.

– Att bygga bra för cyklar en väldigt liten kostnad jämfört med bilar. Folk vill ofta inte bo på bottenvåningen och där finns stora möjligheter.

Annons
Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.
Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.