Annons

Solveig lever med radon i sitt hem

Västra Götaland För fyra år sedan fick Solveig Lundkvist veta att radonhalten är för hög i hennes lägenhet. Den senaste mätningen har hon ännu inte fått svar på. Men oron finns där hela tiden.

– Jag har redan problem med lungorna och lungcancer vill jag inte ha, säger Solveig Lundkvist.
Hon bor på markplan i hyreshuset i Hunnebostrand sedan åtta år tillbaka. Det är en liten lägenhet med uteplats. Solveig trivs bra, men oron för radonet gör att hon funderar på att försöka få en annan lägenhet, helst på andra våningen.

Läs också: Nu ska faran i berget bekämpas
Huset ligger på bohusgranit, där radonet finns naturligt. Radon orsakar flera hundra dödsfall per år. Det är Solveig väl medveten om. I Sotenäs pratar man mycket om radon och hur många som drabbats av lungcancer.
– Alla som bor här vet någon som fått cancer, säger hon. Och jag, som redan har dåliga lungor, undrar om det är extra farligt för mig. Lungcancer är ju en hemsk sjukdom.
– Men jag är så pass gammal att jag drar mig för att byta bostad. Även om det är i samma hus bara en trappa upp, så är det mycket jobb att flytta, säger Solveig Lundkvist.
Sotenäsbostäder, som är fastighetsägare, har satt in extraventiler i Solveigs lägenhet.
Totalt har hon nu sju ventiler i sin tvårummare på 53 kvadratmeter. Det har också gjort att elkostnaderna har ökat rejält. Det är direktverkande elradiatorer som enda uppvärmning och värmen ingår inte i hyran.
– I mars hade jag en elräkning på över 2 200 kronor, säger Solveig som tycker det har blivit mycket kallare sedan de satte in de nya ventilerna.
– Jag förstår att jag inte kan få elen gratis, men någon form av kompensation borde jag väl få?

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också De ersätts för skadligt radon Åtgärder mot höga radonhalter i Sotenäs Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.