Annons

Spadtag 1: 100 nya studentlägenheter

Norrköping Hyresbostäder bygger 100 nya studentlägenheter i kvarteret Klockan i Norrköping. Inflyttning beräknas till sommaren 2015.
Foto: Jenny Knutsson
Annika Samuelsson, Mattias Ottosson, Helen Dannetun och Mats Arwidsson grävde i gång bygget i kvarteret Klockan.

Mellan regnskurarna fattade fyra personer varsin spade och tog de symboliska första spadtagen i en grushög på tomten vid Nygatan 61. De fyra var Annika Samuelsson, från studentorganisationen Kombo, Hyresbostäders ordförande Mattias Ottosson (S), Linköpings universitets rektor Helen Dannetun och Mats Arwidsson, som är ledamot i Studentbos styrelse.

Till sommaren ska 100 nya studentlägenheter stå färdiga för inflyttning. Det blir ettor och tvåor med en genomsnittsyta på 23 kvadratmeter. Alla lägenheter får eget kök och badrum och enligt både studenternas representant Annika Samuelsson och Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren är det vad som efterfrågas mest av dagens studenter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har sett att efterfrågan på korridorsrum har gått ner de senaste 10-15 åren, säger Annika Samuelsson.

Hyrorna är ännu inte färdigförhandlade. Lars Sandell, verksamhetsansvarig på Hyresbostäders dotterbolag Studentbo som ansvarar för uthyrningen menar att de kommer att hamna på över 4 000 kronor i månaden. Två månader på sommaren är hyresfria.

Annika Samuelsson vill inte uttala sig om var nivån kommer hamna eftersom förhandlingen inte ens har påbörjats. Men hon konstaterar att nybyggda lägenheter generellt kostar mer att bo i.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

Kommer studenterna ha råd att bo i kvarteret Klockan?

Annons

– Nu säger jag inte att hyran kommer bli över 4 000 här, men det finns studenter som fixar en sådan hyra, säger Annika Samuelsson.

Hon konstaterar att det både finns studenter som helst bor billigt och lägger sina pengar på annat och de som väljer att prioritera just sitt boende.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

– Fler studenter är beredda att arbeta samtidigt som de studerar i dag.

Dessutom har fribeloppet för hur mycket man får tjäna utan att studiemedlen påverkas höjts under senare år.

Alla som deltog vid ceremonin verkade eniga om att fler studentbostäder behövs i Norrköping. Linköpings universitet vill växa på orten.

Annons

– En oerhört viktig förutsättning är att det finns studentbostäder och att det finns bra och fina studentlägenheter. De här kommer dessutom att ligga väldigt nära Sveriges finaste universitetscampus, säger universitetens rektor Helen Dannetun.

Mattias Ottosson kunde i sitt tal glädjas åt att detta bara är ett av två spadtag för nybyggnation i staden samma dag. Senare i eftermiddag är det nämligen dags igen, när Hyresbostäder drar i gång bygget av nya lägenheter i Kneippen.

Hyresbostäder har inte byggt nytt på många år.

– Det har varit ganska glest mellan spadtagen, men nu har vi två med bara två timmars mellanrum, konstaterar han.

Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.