Annons

Spadtag för nya Sandbyhov

Norrköping Från sjukhusområde till en ny levande stadsdel. I dag togs spadtag för omvandlingen av Sandbyhov i Norrköping, där det ska byggas både bostäder, skolor och vårdlokaler.
Foto: Jakob Kindesjö
Ett gemensamt grävtag blev startskottet på omvandlingen av Sandbyhov.

Utrustade med varsin minigrävare tog representanterna från Hemsö, Hyresbostäder, Kärnhem, Norrköpings kommun och Region Östergötland ett symboliskt spadtag för det nya projektet Sandbyhov i dag på förmiddagen. Det tidigare sjukhusområdet ska omvandlas till en ny stadsdel i Norrköping under de kommande två åren.

— Vi kommer att investera 700 miljoner kronor både i nyproduktion och ombyggnation. Det här är ett område i Norrköping som haft en dålig klang tidigare och som nu kommer bli ett nytt område med skolor, bostäder och vård, förklarar Nils Styf, vd för Hemsö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsbolaget kommer bland annat bygga en ny skola, förskola, äldreboende och vårdcentral på området. En del verksamheter ska inrymmas i de äldre byggnaderna som byggs om medan en del kommer finnas i det nya tiovåningshus som ska uppföras i kvarteret, det så kallade Nod-huset. Delar av det nya höghuset köps loss av Hyresbostäder för 108 miljoner kronor och som kommer erbjuda 42 stycken hyreslägenheter i byggnaden.

Annons

— Det är ett spännande stadsomvandlingsprojekt. Det har ett bra läge med nära till handel och kommunikationer men ligger också i en del av staden där vi inte har så många lägenheter sedan tidigare, säger Thomas Idenås (S), styrelseordförande i Hyresbostäder.

Nod-huset ska stå klart för inflyttning till sommaren 2020 och är ett av flera nybyggnationsprojekt hos Hyresbostäder. För närvarande pågår bygget av nya bostäder i Yllefabriken, Kopparhusen, kvarteret Domaren, Idyllen i Kneippen och så småningom även bygget i Inre hamnen.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

— Vi ser inget tapp i efterfrågan på de lägenheter vi bygger. Vi har över 9 000 personer som är aktivt sökande i vår kö så det visar att det fortfarande finns ett stort behov av bostäder i Norrköping, säger Thomas Idenås.

Annons

Utöver Hyresbostäders hyreslägenheter ska även cirka 400 bostadsrätter byggas i Sandbyhovsområdet.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.