HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sprängd toalett och brand i badhus – hyresgästerna drabbas

Lilla Edet En miljon kronor – så mycket har förstörelsen kostat Edethus hittills i år. 370 000 kronor handlar om krossade rutor och klotter. "Under de åtta år som jag varit i bolaget tar 2020 priset", säger vd:n Lars Wijkmark.
Foto: Edethus / Kajsa Wedberg
Skadegörelsen i det gamla badhuset i Lilla Edet ger Edethus ovälkomna utgifter enligt vd:n Lars Wijkmark.

Flera byggnader hos Lilla Edets kommunala bostadsbolag Edethus har utsatts för svår skadegörelse. Nyligen grep polisen fyra barn som misstänks för skadegörelse inne i det gamla badhuset på Majorsgatan, där de bland annat eldat och krossat glas. Barnen är i åldrarna 11-15 år, vilket innebär att sociala myndigheter är inkopplade.

– Den här vandaliseringen är på ren svenska för jävlig. Hur kommer det sig att unga människor är ute på vardagsnätterna? Att räddningstjänsten dessutom blir utsatta för hotfulla situationer är ju fullständigt oacceptabelt, säger vd:n Lars Wijkmark.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Några kvällar senare var det dags igen. Det berättar bolaget själv på sin hemsida. Då kallades räddningstjänsten till Fuxernaskolan där brandlarmet satts igång. Väl på plats upplevde brandmännen situationen så hotfull att polis tillkallades. Ungdomar körde runt i A-traktorer, tutade och slängde smällare. Någon hade brutit sig in i skollokalerna och kastat bangers, kraftiga smällare som är olagliga att använda, i en toalettstol så den krossades.

– När vi kom till platsen var det dock lugnt, vi visiterade ett tiotal personer i åldrarna 15-20 år hemmahörande i Lilla Edet. De hade A-traktorer som vi också kontrollerade, men vi kunde inte hitta några bangers eller något konkret bevis för om det var några av ungdomarna som sprängt toaletten, säger kommunpolis Victor Prästbacka på Edethus hemsida.

Jimmy Törnqvist arbetar på räddningstjänsten i Ale/Kungälv som var den station som ryckte ut på brandlarmet. I ett uttalande på Edethus hemsida säger han att det är det väldigt ovanligt att de blir utsatta för provokationer och smällare på det viset som skedde vid Fuxernaskolan.

Annons
Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

– Det är ju tyvärr vanligt på vissa andra håll, men där vi jobbar är det ytterst sällan vi upplever sådana obehagliga situationer.

Hittills i år har olika typer av förstörelse inneburit närmare en miljon kronor i direkta och indirekta kostnader för EdetHus. 370 000 kronor handlar om krossade rutor och klotter.

Hur drabbas Edethus hyresgäster?

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Självklart kommer det att drabba våra hyresgästerna eftersom det är dom som betalar våra kostnader. Men i det här fallen är det främst de kommunala hyresgästerna som blir drabbade, säger Lars Wijmark och tillägger att årets förstörelse slår alla rekord.

– Under de åtta år som jag varit på bolaget tar 2020 priset.

Annons

För att förhindra skadegörelse kommer Edethus nu att sätta upp fler kameror på Fuxernaskolan. Och till våren blir det fler åtgärder, bland annat kameror inomhus.

– I de fall där vi får reda på vilka som är de skyldiga, kommer vi att kräva ekonomisk ersättning eller att de skyldiga får arbeta av skulden hos oss på EdetHus. Och när det gäller händelsen på badhuset ska vi se till att barnen får röja upp efter sig, under överinseende av vår personal. I annat fall får föräldrarna betala, säger Lars Wijkmark.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat ska badhuset rivas för att ge plats åt ett nytt hyreshus. Men i samband med rivningen ska allt material sorteras upp och det arbetet blir nu dyrare på grund av skadegörelsen.

Läs också Man gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.