Annons

Stadsodling i Redbergsparken

Göteborg Med stöd av bland annat Studiefrämjandet, Stadsjord och Hyresgästföreningen har en stadsodling vuxit fram i Redbergsparken under våren.
, , ,

– Alla är mer eller mindre nybörjare på odling. Så man lär sig väldigt mycket, speciellt i början.

Sara Norén ser nöjd ut när hon tittar ut över det grönskande hörnet av Redbergsparken i östra Göteborg. Hon är en av de mest drivande i den stadsodling som vuxit fram här de senaste månaderna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Projektet, som är en ”kollektivodling” utan individuella odlingslotter, har stötts av bland andra Studiefrämjandet, Stadsjord, Poseidon och Hyresgästföreningen. Men samtidigt är själva poängen att deltagarna ska göra allt själva, berättar Kristina Eberth från Studiefrämjandet, en av dem som drog igång odlingen.

– Vi startade upp det hela, och det finns en odlingskunnig projektledare från Stadsjord som hjälper till. Men vi understryker hela tiden att det är deltagarna som ska odla och lära sig själva, säger hon.

Annons

Hittills verkar självorganiseringen gå bra. Tanken är att odlarna ska bilda en förening och ta över skötselavtalet från kommunen. Alla som vill engagera sig är välkomna, och varje tisdagskväll möts deltagarna upp klockan sex för att gemensamt sköta om odlingen. Med hjälp av sms håller gruppen koll på vem som har vattnat.

Läs ocksåHär är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

– För det behöver ju vattnas varje dag, flikar Sara Norén in.

Det är allt möjligt som odlas i parken, från tomater till dill, vintersallad och spenat. Nyligen byggde gruppen ett insektshotell, i förhoppningen att locka humlor till odlingen. Planerna är framtiden är stora. Sara Norén har funderat på om man kanske skulle kunna ha en liten musikfestival i parken, eller en grillkväll.

Annons

– Och i höst vore det ju väldigt kul med en skördefest!

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"
Fakta: Redbergsparkens stadsodling

Hitta hit: I ena hörnet av Redbergsparken, precis bakom Studiefrämjandets lokaler på Falkgatan 7 i östra Göteborg.

Odlingen i Redbergsparken är ett samarbete mellan Studiefrämjandet, Stadsjord, Beepartners, Poseidon, Hyresgästföreningen, park- och naturförvaltningen, fastighetskontoret och Sveas.

Under vårterminen deltog flera SFI-elever (SFI: svenska för invandrare), som på dagstid studerar i Studiefrämjandets lokaler. Sveas, som organiserar SFI-undervisningen har ambitionen att fortsätta samarbetet till hösten.

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.