HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stäms på 340 000 för hundkiss – bestrider fakturan

Bjuv Hyresgästen stäms i Helsingborgs tingsrätt på 340 000 kronor för att hans hund har kissat ner lägenheten. Men enligt Hyresgästföreningen är det inte alls säkert att det är hunden som är den skyldige.
Foto: Petra Martinsson/Hyresnämnden
Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén tycker inte att värdens fordran håller och att det är bevisat att det bara är hyresgästens hund som orsakat de stora skadorna.

Hyresgästen hann bo knappt ett år i lägenheten i Bjuv innan han flyttade. Besiktningen blev ingen rolig historia. Enligt protokollet stank lägenheten av urin och bostaden var full av fuktiga fläckar.

Värden hade sagt upp hyresgästen på grund av vanvård och störningar. Ett ärende som på hösten förra året slutade med en förlikning i hyresnämnden.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Enligt värden upptäcktes senare att hela bostaden var indränkt i djururin; grunden, golv och cirka en meter upp på väggarna. Allt fick rivas ut och till och med stålreglarna i innerväggarna fick kapas på grund av rostskador.

Enligt värden fick innerväggarna skäras av cirka en meter ovanför golvet för man skulle kunna lägga nytt golv och sätta nya spånskivor på väggarna.

För hyresvärden var det solklart att det är den utflyttande hyresgästen som skulle betala och skickade en faktura på cirka 340 000 kronor. När den inte betalades stämdes hyresgästen på samma belopp i Helsingborgs tingsrätt.

Annons

Hyresgästföreningens jurist Tobias Gradén är hyresgästens ombud. Han tycker inte att det är så solklart att det är hyresgästen som ska betala. Argumenten är flera. Redan i inflyttningsprotokollet noteras en obehaglig lukt och han menar att det finns skäl att misstänka att det under en längre tid funnits både fukt- och mögelproblematik. Den tidigare hyresgästen har vidare berättat om flera fel i lägenheten redan när hon flyttade in.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– Den förra hyresgästen hade också katt och vi vet inte om det på något sätt påverkat lägenhetens skick. Sedan är det också en fråga om vem som har ansvar för att kolla grunden. Besiktningsprotokollen visar det man kan se, inte i vilket skick grunden är. Det finns heller ingen teknisk bevisning för att det verkligen rör sig om hundurin, säger Tobias Gradén.

Han anser också att det finns flera betänkligheter med själva fakturan. Den borde vara mycket bättre specificerad när det gäller saker som materialkostnader och arbetstid för renoveringen. Dessutom är det inte riktigt att ta betalt för helt nya saker när det var äldre som rivits ut.

Annons

I ett yttrande kontrar hyresvärden med att lägenheten har varit i gott skick och att det inte har funnits några problem med mögel. Miljökontoret höll en inspektion i juli förra året och de kom inte fram till att lägenheten var mögelskadad. Enligt Hyresgästförening var dock så fallet i grannlägenheten, vilket talar för att problematiken finns i fastigheten.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

En muntlig förberedelse i ärendet hålls i nästa vecka.

Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.