Annons

Startar boskola för nyanlända

Malmö Sopsortering, hur man betalar sin hyra och vad en hemförsäkring är. Självklarheter kan tyckas, men inte för den som är ny i ett land. Nu startar Hyresgästföreningen egen boskola.

I slutet av maj är det dags för Hyresgästföreningens första besök i skolklasser med vuxna nyanlända. Än så länge är en halvdag inbokad på Malmö folkhögskola och en halvdag på Hermods. Tanken är att genomföra minst fyra boskolor varje år. På schemat står bland mycket annat: andrahandsuthyrning, sopsortering, hemförsäkring, hyresförhandlingar och hyreslagen. Efterfrågan är stor, många hör av sig till Hyresgästföreningen med förfrågningar. 

– Målet är att sprida kunskap och dela med oss av det vi kan. På så vis kan vi förebygga att de som är nyinflyttade till Sverige blir lurade eller att de blir uppsagda för att de inte betalar hyran i tid. Det är inte lätt att veta hur det fungerar när man är ny i ett land, säger Madeleine Bard, som arbetar med lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen och som är projektledare för boskolan.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Första tillfället på Malmö folkhögskola kommer att fungera som en pilotomgång. På plats finns förutom Madeleine Bard även en jurist från Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Supervärd kan förlora lägenhet – nöjda Airbnb-turister används som bevis Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.