HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stendahl och Hyresgästföreningen möttes i rätten

Tobo Den omskrivne hyresvärden Stendahl har stämt Hyresgästföreningen på 22,4 miljoner kronor för att Toboholm Fastigheter gick i konkurs. På torsdagen möttes parterna inför domstol.

Det var en förberedande förhandling i Uppsala tingsrätt, där den tidigare hyresvärden och Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle gav varsin bild av vägen mot konkursen.

Johan Stendahl och hans advokat Pontus Ewerlöf pekade på att Hyresgästföreningen propsade på tvångsförvaltning. Detta trots att Toboholm Fastigheter hade gjort omfattande reparationer och satt 22000 nya blomsterplantor.
I februari 2011 hade Hyresgästföreningen ”nått sitt mål”, det vill säga bolaget gick i konkurs.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparNya lagar 2022 gör det olagligt att fimpa på marken

Hyresgästföreningens advokat Lina Jankler gav en helt annan bild. Det var inte tvångsförvaltningen utan stora ekonomiska uttag och minimal bokföring som fällde bolaget.

Johan Stendahl beskrev Hyresgästföreningens agerande som ”brottsligt”, eftersom Hyresgästföreningen inte försökte få tvångsförvaltningen upphävd. Enligt honom var hyresgästernas klagomål falska och kom dessutom från personer som inte betalat hyran i tid.

Lina Jankler påpekade att en förening inte kan begå brott, att Hyresgästföreningen aldrig medvetet ljugit eller önskat skada bolaget, och att hyresgästernas skötsamhet inte har med saken att göra.

Läs ocksåHovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Huvudförhandlingarna inleds tidigast i maj.

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.

Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna.

Läs också Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.