Annons

Stendahl och Hyresgästföreningen möttes i rätten

Tobo Den omskrivne hyresvärden Stendahl har stämt Hyresgästföreningen på 22,4 miljoner kronor för att Toboholm Fastigheter gick i konkurs. På torsdagen möttes parterna inför domstol.

Det var en förberedande förhandling i Uppsala tingsrätt, där den tidigare hyresvärden och Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle gav varsin bild av vägen mot konkursen.

Johan Stendahl och hans advokat Pontus Ewerlöf pekade på att Hyresgästföreningen propsade på tvångsförvaltning. Detta trots att Toboholm Fastigheter hade gjort omfattande reparationer och satt 22000 nya blomsterplantor.
I februari 2011 hade Hyresgästföreningen ”nått sitt mål”, det vill säga bolaget gick i konkurs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens advokat Lina Jankler gav en helt annan bild. Det var inte tvångsförvaltningen utan stora ekonomiska uttag och minimal bokföring som fällde bolaget.

Annons

Johan Stendahl beskrev Hyresgästföreningens agerande som ”brottsligt”, eftersom Hyresgästföreningen inte försökte få tvångsförvaltningen upphävd. Enligt honom var hyresgästernas klagomål falska och kom dessutom från personer som inte betalat hyran i tid.

Lina Jankler påpekade att en förening inte kan begå brott, att Hyresgästföreningen aldrig medvetet ljugit eller önskat skada bolaget, och att hyresgästernas skötsamhet inte har med saken att göra.

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Huvudförhandlingarna inleds tidigast i maj.

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. 

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.

Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.