Annons

Stopp för nybyggen på Öckerö

Öckerö Öbo bygger 60 nya lägenheter för att mildra bostadskrisen i Göteborgs norra skärgård. Men sedan sätter Länsstyrelsen stopp. Ska det byggas mer måste trafiken lösas först.
Foto: Öckerö kommun
De tre punkthusen vid Hönö Heden är det sista bostadsbygget innan länsstyrelsens embargo på nya detaljplaner sätter stopp. Husen ska ha fyra våningar och innehålla 20 lägenheter vardera.

Öbo har 1 300 personer i sin bostadskö, vilket motsvarar 10 procent av Öckerö kommuns befolkning.

– Vi har en väldig bostadsbrist, och en nackdel för oss är att vi har vädigt liten omflyttning här ute jämfört med Göteborg, säger Peter Albinsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han är projektchef på Öckerö Fastighets AB, där Öckerö Bostads AB är ett av dotterbolagen. Bolaget har precis gått in i samrådsfasen för bygget av tre punkthus på Hönö Heden. Husen planeras omfatta 60 lägenheter i storlekar från ett till fyra rum och kök.

– Vi har redan byggt ett boende 65+ där som heter Bovieran. Nu ska vi bygga resten av bostadsområdet, säger Peter Albinsson.

Annons

Dessutom planeras en ny vårdcentral mittemot Systembolaget på Öckerö. Men förutom dessa två projekt är det magert med nybyggen framöver, trots det stora behovet.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Idéer finns, men flaskhalsen utgörs av väg 155 mellan Göteborg och Öckerö. Färjan Hjuvik-Hönö är Sveriges tyngst trafikerade färjeled med 7 500 fordon per dygn och väg 155 är kraftigt överbelastad. På grund av detta har Göteborgs kommun infört byggstopp väster om en viss punkt i Torslanda. Trafikproblemen lägger även en död hand över all nybyggnation i Öckerö kommun.

– Länsstyrelsen har lagt locket på och stoppat alla nya detaljplaner tills kommunen redovisar hur trafiken ska lösas. Men så fort de gör det så kan vi köra i gång igen,  säger Peter Albinsson.

Annons
Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.