HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stopp för nybyggen på Öckerö

Öckerö Öbo bygger 60 nya lägenheter för att mildra bostadskrisen i Göteborgs norra skärgård. Men sedan sätter Länsstyrelsen stopp. Ska det byggas mer måste trafiken lösas först.
Foto: Öckerö kommun
De tre punkthusen vid Hönö Heden är det sista bostadsbygget innan länsstyrelsens embargo på nya detaljplaner sätter stopp. Husen ska ha fyra våningar och innehålla 20 lägenheter vardera.

Öbo har 1 300 personer i sin bostadskö, vilket motsvarar 10 procent av Öckerö kommuns befolkning.

– Vi har en väldig bostadsbrist, och en nackdel för oss är att vi har vädigt liten omflyttning här ute jämfört med Göteborg, säger Peter Albinsson.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Han är projektchef på Öckerö Fastighets AB, där Öckerö Bostads AB är ett av dotterbolagen. Bolaget har precis gått in i samrådsfasen för bygget av tre punkthus på Hönö Heden. Husen planeras omfatta 60 lägenheter i storlekar från ett till fyra rum och kök.

– Vi har redan byggt ett boende 65+ där som heter Bovieran. Nu ska vi bygga resten av bostadsområdet, säger Peter Albinsson.

Dessutom planeras en ny vårdcentral mittemot Systembolaget på Öckerö. Men förutom dessa två projekt är det magert med nybyggen framöver, trots det stora behovet.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Idéer finns, men flaskhalsen utgörs av väg 155 mellan Göteborg och Öckerö. Färjan Hjuvik-Hönö är Sveriges tyngst trafikerade färjeled med 7 500 fordon per dygn och väg 155 är kraftigt överbelastad. På grund av detta har Göteborgs kommun infört byggstopp väster om en viss punkt i Torslanda. Trafikproblemen lägger även en död hand över all nybyggnation i Öckerö kommun.

– Länsstyrelsen har lagt locket på och stoppat alla nya detaljplaner tills kommunen redovisar hur trafiken ska lösas. Men så fort de gör det så kan vi köra i gång igen,  säger Peter Albinsson.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.