Annons

Stopp för fortsatt boende i möglig kyrkobostad

Tomelilla Brandskydd och ventilation fungerar inte som det ska och det finns mögel. Nu förbjuder Tomelilla kommun boende i lägenheten. Ägaren planerar samtidigt att sälja huset efter en strid i domstol.
Foto: Anders Paulsson

Fastigheten i centrala Tomelilla ägdes tidigare av en församling och fungerade som frikyrka. Men för två år sedan köptes den av en privatperson som sedan dess har tagit in flera hyresgäster. Nu förbjuder Tomelilla kommun boende i en av lägenheterna i huset.

Tidigare i år visade en inspektion visat att lägenheten, ett tidigare lager som tillhörde kyrkan, har brister. Protokollet visar att det saknas tillräckligt brandskydd och en godkänd ventilation. Under besöket upptäcktes även fukt och mögel i flera rum samt en farlig elkontakt i duschen nära det rinnande vattnet. Hyresgästen har betalat 7500 kronor i månaden i hyra för den här lägenheten.

Mannen som idag äger huset, på pappret, vill inte svara på några frågor utan hänvisar istället till sin pappa.

– Det är han som har hand om det men han har det bara på mitt namn, säger mannen om den gamla kyrkan.

Den egentliga ägaren säger sig inte känna till fuktproblemen när vi når honom.

 Vad tänker du göra åt möglet?

– Det här var jag inte alls medveten om. Hade någon sagt något om det så hade jag åtgärdat allt direkt, säger han.

Längs väggarna i lägenheten syns mögelbeläggning, vilket kommunens inspektörer noterat i protokollet.

Fastigheten är sedan länge kulturminneskyddad vilket innebär att den inte får byggas om eller rivas och i höstas föll en dom i tingsrätten som berörde just detta. Den nuvarande ägaren ville häva fastighetsköpet och ha ett skadestånd på 276 000 kronor från den tidigare ägaren, eller ersättning på en och en halv miljon kronor för drift och reparationer.

Tvisten bottnade i frågan om huset får användas som bostad eller inte. Säljaren menade att han aldrig påstått det vid försäljningen men köparen hade en annan åsikt. Målet slutade i en förlikning på 176 000 kronor som gick till den nya ägaren.

Den nuvarande ägaren berättar för Hem & Hyra att han själv först hade tänkt flytta in i den gamla kyrkan men att han tvingades ändra sina planer.

–Men familjen vill inte, det är för långt från Malmö, säger han.

Samtidigt som kommunen nu lägger sitt förbud för fastigheten har han kontaktat en mäklare för att försöka sälja huset.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.