Annons

Stora förtjänster- men få nappar på självförvaltning

Skåne Mindre klotter och bättre gemenskap. Förtjänsterna är stora när hyresgästerna själva sköter en del av underhållet. Men i Skåne har få områden självförvaltning.
Göran Strand, Lennart Jönsson och Gert ”Lucker” Strandberg bor hos MKB i Malmö och är tre hyresgäster som sysslar med självförvaltning. Foto: Andreas Brunner.

Hem & Hyra har kartlagt hur vanligt det är med självförvaltning hos de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Det vill säga områden där hyresgästerna själva sköter en del av underhållet som trappstädning eller trädgårdsarbete mot en mindre ersättning. Vår lista, se nedan, visar att hos de flesta finns det inte alls. 14 av totalt 31 bolag har det i någon form men oftast på någon enstaka gård eller ett par, tre gårdar. Flest aktiva områden har Helsingborgshem med nio områden, MKB i Malmö med 650 hushålla berörda och Burlövsbostäder med tio gårdar.

Men bostadsbolagen kunde tjäna på att uppmuntra självförvaltning, inte minst i pengar räknat. Det menar Manne Gerell som är doktorand i kriminologi på Malmö högskola. Han uppskattar att områden med väl fungerande självförvaltning har cirka två anlagda bränder färre per tusen invånare.
– Och bränder är bara en liten del. Du tjänar ännu mer på minskad skadegörelse och klotter, alldagliga saker som kostar mycket på lång sikt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På Gamlegården i Kristianstad har det kommunala bostadbolaget ABK tagit initiativ till att hyresgästerna engagerar sig. Efter snart tio år med självförvaltning kan områdeschef Bertil Svensson konstatera att det har varit lyckat på alla möjliga sätt.
– Det överbryggar klyftor, skapar integration, öppnar upp och folk blir sedda. Det är vackert och gårdarna blommar. Hyresgästerna är med och påverkar, säger han.

Annons

 Hyresgästföreningen är positiv till självförvaltningen. Förhandlare Sten Svensson tycker också att värdarna borde driva på mer.
– Det finns ofta ett motstånd i förvaltningen, det räcker inte med att hyresgästerna vill, det måste också finnas ett intresse från förvaltningens sida och att man är beredd att jobba med hyresgästerna, säger han.

HÄR FINNS SJÄLVFÖRVALTNING

BOLAG SJÄLVFÖRVALTNING OMFATTNING
Skurupsbostäder NEJ
Sjöbohem NEJ
Vellingebostäder NEJ
MKB, Malmö JA 650 hushåll Flest i Holma. Allt från trappstädning till plantering.
Burlövsbostäder JA 10 gårdar Utomhusmiljö.
Simrishamnsbostäder JA Cirka 100 marklägenheter Viss självförvaltning i marklägenheter som rabatter och snöskottning.
Trelleborgshem NJA En gård men vikande intresse
Svedalahem JA Radshusområde Skötsel av egen trädgårdstäppa.
LKF, Lund JA Tre kollektivhus Tre kollektivhus med särskilda upplåtelseavtal, städning och grönyteskötsel.
Ystadbostäder JA Ett hus
Österlenhem NEJ
ABK, Kristianstad JA Tre gårdar
Bjuvsbostäder NEJ
Bromöllahem NEJ
Båstadhem NEJ
Ebo, Eslöv JA Tio marklägenheter
Helsingborgshem JA Nio områden Uppmuntrar till fler.
Hässlehem NEJ
Hörbybostäder NEJ
Höörs Byggnads NEJ
Höganäshem NEJ
Klockaren, Östra Göinge NJA Sporadiskt i tio områden
Landskronahem JA Ett område Boende sköter rabatterna.
Kviddingebyggen, Åstorp NEJ
KKB, Kävlinge JA Ett område med marklägenheter
Osbybostäder NEJ
Perstorps bostäder NEJ
Svalövsbostäder NEJ
Treklövern, Klippan NEJ
Ängeholmshem JA Två områden.
Örkelljungabostäder NEJ

I Hem & Hyras papperstidning nummer 6 skriver vi mer om självförvaltning i Skåne.

Annons
Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.