Annons

Störande hyresgäst får bo kvar

Västerås Hyresgästen borrade på nätterna och grannarna kände sig störda. Hyresvärden Mimer ville säga upp hyresgästen, men parterna förlikades i hyresnämnden.

Störningarna hade pågått under många år. Redan 2009 fick hyresgästen en skriftlig varning av hyresvärden Mimer. Grannarna stördes av oväsen i form av gap och skrik, musik och ljud från nattliga borrningar i väggen som fick hela huset att vibrera. Hyresgästen förklarade för hyresvärden att han håller på med renoveringar i lägenheten, något som hyresvärden inte hittat något belägg för. Hyresgästen ska även ha trakasserat hyresgästen i lägenheten under genom att vid tre tillfällen hålla in dörrklockan. Han anklagas även för att ha orsakat en vattenläcka ner till grannen under.

Mimer ansåg att störningarna var oacceptabla och ansökte hos hyresnämnden om att få rätt att säga upp hyresgästen. Enligt Hyresgästföreningen, som företrädde hyresgästen i hyresnämnden, drabbades mannen av sjukdom för några år sedan, vilket gjorde honom personlighetsförändrad. Det i kombination med självmedicinering med alkohol gjorde honom lättirriterad. Mannen medger alla störningar mellan 28 november och den 7 december i fjol. Han säger också att flera av de dunsar och bankningar som grannarna hört beror på att han ramlat i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vattenläckan hade han också en förklaring till: Efter muntliga hot från grannar blev han så rädd att han barrikaderade dörren med ett spännband som han fäste i dörrhandtaget och elementet, varvid elementet gick sönder och började läcka vatten.

Annons

Hyresnämnden lyckades få parterna att förlikas. Mimer och hyresgästen går med på att ge mannen ett hyreskontrakt som gäller en månad i taget, med en prövotid på ett år. Om mannen skött sig utan att störa sina grannar  under den tiden övergår kontraktet efter prövotiden till ett vanligt kontrakt med tre månaders uppsägningstid.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.